Bijzonder hoogleraar Archeologie en Erfgoed van Oorlog en Massaal Geweld voor RUG: Martijn Eickhoff

Martijn Eickhoff. Foto: RUG

Dr. Martijn Eickhoff is per 1 september benoemd tot bijzonder hoogleraar Archeologie en Erfgoed van Oorlog en Massaal Geweld aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De leerstoel is ingesteld in samenwerking met het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust-, en Genocidestudies en de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. De leerstoel zal deel uitmaken van het Groninger Instituut voor Archeologie (GIA).

Martijn Eickhoff gaat onderzoek doen naar archeologiebeoefening en erfgoeddynamiek ten tijde van en in relatie tot oorlog en massaal geweld.

De speciale rol en positie van archeologische sites, voorwerpen en musea – en de daaraan gerelateerde vormen van immaterieel erfgoed – in perioden van conflict, vormen de kern van dit onderzoek.

Martijn Eickhoff

Martijn Eickhoff (1967) is sinds 2006 verbonden aan het NIOD. Hij onderzoekt de geschiedenis, culturele dimensies en nawerking van grootschalig geweld en ‘regime change’ in Europa en Azië in de 19de en 20ste eeuw, met nadruk op de ruimtelijke, materiële en transnationale aspecten daarvan.

Eickhoff is auteur van onder andere ‘The Politics of Heritage in Indonesia, A Cultural History’ (december 2019, met Marieke Bloembergen) en ‘De Oorsprong van het ‘Eigene’. Nederlands vroegste verleden, archeologie en nationaal-socialisme’ (2003), en was co-gastredacteur van het special issue ‘1965 Today; Living with the Indonesian Massacres’ van het Journal of Genocide Research.

Eickhoff is lid van de Wetenschappelijke Adviesraad van het Koninklijk Nederlands Instituut Rome (KNIR) en van de redactie van Tijdschrift voor Geschiedenis.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad