Artist's impression van Zernikeplein 7 vanaf Blauwborgje als het project helemaal klaar is.  Na de vakantie begint de bouw van het noordelijk deel (links).

Als de kat van huis is... op het Zerniketerrein dansen in de zomer de bouwers

Artist's impression van Zernikeplein 7 vanaf Blauwborgje als het project helemaal klaar is. Na de vakantie begint de bouw van het noordelijk deel (links). Tekening: Hanzehogeschool/ JHK Architecten

Deze zomer veranderde het hoofdkwartier van de Hanzehogeschool voor het tweede jaar op rij in een bouwput. Vóór 1 september moet de volgende fase van de bouw, verbouw en verhuisoperatie klaar zijn en maken de bouwers weer plaats voor studenten en docenten.

Operatie nieuwe Hanzehogeschool ligt iets voor op schema. Alles om te voorkomen dat de coronamaatregelen een spaak in de wielen steken. ,,Onze aannemer, BAM, maakte de bekisting voor de fundering alvast klaar in de vakantie, zodat ze direct aansluitend kunnen beginnen met beton storten. Daar winnen we alvast wat tijd mee’’, zegt projectleider Peter Buursma.

loading

Samen met Jan David coördineert hij de verbouw en uitbreiding aan de voet van de bestuurstoren, een ontwerp van JHK Architecten en een meerjarenplan. ,,In juli volgend jaar moet het volgende deel klaar zijn voor de volgende verhuizingen.’’

Project ZP7

Het omvangrijke project ZP7, genoemd naar Zernikeplein 7, is al twee jaar aan de gang en gaat volgende zomer verder. De bouw, verbouw en verhuisoperatie zorgt ervoor dat het bestuursgebouw straks aansluit op het grootste gebouw van de Hanzehogeschool. Voor de voornamelijk aan economie gerelateerde schools , stafafdelingen en gezamenlijke voorzieningen, is straks zo’n 35.000 vierkante meter beschikbaar op de Zernike Campus. ,,In een overzichtelijk pand waar iedereen de weg kan vinden’’, zegt Buursma.

loading

Dat lukte tot dusver niet iedereen. ,,Het is nu een beetje een verdwaalgebouw. De mensen van JHK architecten raakten ook de weg kwijt toen ze hier rondkeken. Zij besloten het grote atrium te handhaven als centrale middenruimte met links en rechts nieuwe vleugels. Die worden aan het atrium gekoppeld met een 150 meter lange gang, onze boulevard. Via deze 10 meter brede en lichte boulevard, dwars op het atrium, kom je bij de verschillende opleidingen uit en vind je gemakkelijk de weg.’’

Elk van de hoeken omsluit een binnentuin

Wie straks van boven naar het complex kijkt, ziet de contouren van een rechthoek − drie etages hoog − rond een ‘kruis’ van het atrium en de boulevard. Elk van de vier hoeken omsluit een eigen binnentuin. De kleinste blijft gesloten, die bij de bestuurstoren is als enige toegankelijk van buitenaf (als het hek niet dicht is) en twee tuinen zijn te gebruiken voor evenementen.

Bij de hoofdassen op de begane grond komen campusbrede functies; algemene studieplekken en lokalen zijn te vinden op de eerste, met balies voor de verschillende opleidingen als Marketing Management, Financieel Economisch Management, Rechtenstudies en International Business.

Het eerste, zuidelijke deel van de nieuwbouw is begin juli opgeleverd en al met nieuwe en opgeknapte meubels ingericht. Oude lockers kregen een verfje en gaan weer een tijdje mee. Bureaus waarvan het onderstel nog goed was, kregen alleen een nieuw tafelblad. Alles onder het motto: zo duurzaam mogelijk.

Alle dozen op 1 september leeg

De eerste verhuisdozen zijn inmiddels alweer leeg. ,,Er staan al heel wat boeken in de nieuwe mediatheek en als het goed is, zijn alle dozen op 1 september leeg en draait het onderwijs weer. Dat is ook de clou van de hele operatie: het onderwijs moet gewoon doorgaan, verhuizen doen we in de zomer en nieuwe bouwdelen moeten dus in juli worden opgeleverd’’, aldus Buursma.

loading

Als vreemde eend in de bijt zit er ook een verrassende opleiding in de nieuwbouw: de dansacademie (Lucia Marthas Institute for Performing Arts). Buursma: ,,Ik vond het destijds als hts-student prachtig dat de kunstenaars van Minerva bij ons in het gebouw zaten. Volgens mij is het voor de economen ook heel mooi dat ze hun gebouw straks met een dansopleiding delen. Alleen duurt dat nog wel een jaar. We hebben de studio’s, die al zijn voorzien van wandbrede spiegels en bars, nog even nodig als tijdelijke huisvesting. Daar ligt voorlopig nog gewone vloerbedekking, in plaats van een dansvloer. Tot verdriet van Lucia, ja. Ze is razend enthousiast en wil graag meteen verhuizen, maar dat kan echt nog niet. De dansers moeten nog een jaartje aan de Akkerstraat blijven.’’

Volgend jaar nieuwe conferentieruimte

In september volgend jaar is de nieuwe conferentieruimte in gebruik. Geschikt, zegt Buursma, voor zo’n beetje alle belangrijke gebeurtenissen binnen de Hanzehogeschool. ,,We kunnen er circa 500 mensen kwijt bij diplomeringen, andere plechtigheden en congressen.’’ Die waren voorheen in De Appel, een ietwat weggestopt maar bijzonder vormgegeven pand bij de voormalige parkeerplaats P3, waar de gehuurde noodlokalen nog even blijven staan.

,,We hebben De Appel in coronatijd versneld gesloopt, toen duidelijk werd dat die toch dicht bleef. Niemand heeft meer ‘afscheid’ kunnen nemen van het gebouw, terwijl veel mensen er mooie herinneringen aan hebben. Daarom hebben we de sloop op video vastgelegd. We fotograferen en filmen sowieso veel, zodat iedereen kan volgen wat er gebeurt.’’

loading

Behalve De Appel werden voor de nieuwbouw nog een paar (deels tijdelijke) gebouwen gesloopt aan de ‘achterkant’ van het complex aan Blauwborgje, de doorgaande weg langs de sportvelden. Buursma: ,,Het is de enige kant van het gebouw waar − behalve een dienstingang − geen entree komt, maar het ziet er daar straks veel meer als voorkant uit. Als alles in 2022 klaar is, breken we de bouwweg af en keert de sloot terug.’’

Doorsteek tussen Blauwborgje en Landleven

Het onderkomen van IBS, bij het sportveld, is nu losgekoppeld van het complex. ,,Daar is nu voor fietsers en wandelaars een ontbrekende doorsteek gekomen tussen Blauwborgje en Landleven.’’

Een deel van het huidige economiegebouw aan de kant van het Zernikeplein, langs het pad naar de parkeerterreinen, blijft staan. Dat wordt gerenoveerd en aan de nieuwbouw gekoppeld. ,,Dit bouwdeel is nog niet zo oud. Het zou niet duurzaam zijn om het alweer af te breken. De hoogteverschillen tussen oudbouw en nieuwbouw vangen we op met een glazen trappenhuis.’’



Nog geen naam

Het bestuursgebouw heet nu nog de Van Olsttoren. Het ZP7-project is genoemd naar het adres van de economische opleidingen: Zernikeplein 7. Dat heeft geen naam, terwijl alle andere gebouwen van de Hanzehogeschool zijn vernoemd naar mensen als prins Claus, Willem-Alexander, Pieter van Dooren, Jan Gerko Wiebenga, Berend Brugsma en Marie Kamphuis. De Van Olsttoren is vernoemd naar luchtvaartpionier Gerrit van Olst. Hij was mede-oprichter van de opleidingsinstituten Guyot en Minerva, voorlopers van de Hanze.


Bouw gaat altijd door

Op de Zernike Campus Groningen wordt altijd wel wat gebouwd. Zernikeplein 7 is het eerste grote project in het kader van het strategisch huisvestingsplan van de Hanzehogeschool uit 2013. Aan de andere kant van de campus komen de eerste delen van de Feringa Borg boven het maaiveld uit. Dat is een groot laboratoriumgebouw voor onderzoekers en studenten aan de opleidingen natuurkunde, scheikunde en milieukunde.


menu