Burgemeester Schuiling van Groningen: 'Boerenactieleider Stad moet zich nog eens diep in de ogen kijken'

De stemming sloeg maandag om in Groningen toen demonstrerende boeren het provinciehuis probeerden binnen te dringen. Daarin speelt ook een van de actieleiders een kwalijke rol, vindt burgemeester Schuiling Foto: Archief ANP/Siese Veenstra

Actieleider Arjen Schuiling ,,moet zichzelf nog eens diep in de ogen kijken’’ over zijn publiekelijke oproep om het Groningse provinciehuis te bestormen bij het boerenprotest van maandag.

Dat stelde burgemeester Koen Schuiling woensdagavond tijdens een spoeddebat in de gemeenteraad over de boerenacties in zijn stad. Met zijn oproep op de stoep van het provincie dat ,,de deur er uit gaat’’ als die niet binnen minuten open zou gaan, zorgde de actieleider volgens Schuiling voor een ommekeer tijdens een verder ,,voortreffelijk verlopen’’ actiedag.

Boekje ver te buiten

Direct na het ultimatum werd de monumentale deur van het provinciehuis met een tractor open gedrukt. De schade bedraagt volgens de provincie 13.000 euro. Met zijn oproep ging de boerenactieleider volgens Schuiling zijn boekje ver te buiten. Zeker aangezien ,,de overheid zich tot het uiterste heeft uitgestrekt om de demonstratie mogelijk te maken.’’

De burgemeester benadrukte dat de samenwerking met de andere leider van het boerenprotest goed was. Zowel de intocht van bijna zevenhonderd trekkers naar de binnenstad als de thuisreis in de avond zijn volgens hem ordentelijk en in goed overleg verlopen.

Slechts enkele boeren hielden zich volgens Schuiling niet aan de afspraken en lieten daarmee voor dat de stemming omslaan. Kritisch is hij bijvoorbeeld op de boer die op de Vismarkt zijn trekker door dranghekken joeg, rakelings langs passanten. Hij is nog niet achterhaald. ,,Wees een kerel en meld je’’, riep de burgemeester hem op.

Openbare veiligheid niet in gedrang geweest

Schuiling staat nog volledig achter zijn beslissing om de actie toe te staan. Een belangrijke overweging was dat er de maandag geen warenmarkt in het stadscentrum is. Daardoor was er minder publiek op de been dan normaal op de Grote Markt en Vismarkt en is de openbare veiligheid volgens hem niet in het gedrang geweest.

,,Deze stad kan in deze situatie zo’n grootschalige demonstratie aan’’, stelt de burgemeester. Hij verwacht de komende jaren nog meer acties in zijn stad rond het klimaatdebat, ook van activisten uit andere hoek. Groningen moet niet het beeld krijgen als gesloten vesting die actievoerders buitensluit, zei Schuiling, verwijzend naar de afsluiting van het Haagse stadscentrum tijdens het boerenprotest van woensdag.

,,De actievoerders van maandag zijn onze ouders, neven of nichten en broers of zussen. We moeten niet doen alsof het een buitencategorie is. We moeten geen hekken plaatsen om mensen buiten te houden, want we zijn het zelf”, aldus de burgemeester.

Uit voorzorg was de politie maandag massaal aanwezig in het centrum, ook al was dat niet overal zichtbaar. Een bewuste keus om geen olie op het vuur te gooien, zei Schuiling op kritische vragen van de indieners van het spoeddebat GroenLinks, D66 en PvdD.

De openbare veiligheid is volgens hem niet in het gedrang geweest. Ook niet toen de ME binnengedrongen boeren het provinciehuis uitsloeg met de wapenstok. ,,Dat was geen fraai beeld, maar u kunt daar wel uit concluderen dat we volstrekt ‘in control’ waren.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu