GGD wil komende zomer meeste mensen in Groningen tegen corona gevaccineerd hebben

De GGD Groningen begint op vrijdag 15 januari met vaccineren, in navolging van de ziekenhuizen die woensdag al van start konden met het inenten van het personeel (zoals hier in Eindhoven). Foto: ANP'/Rob Engelaar

Iedere Groninger die dat wil, moet uiterlijk komende zomer kunnen zijn gevaccineerd tegen corona. Dat is het streven van de GGD in de provincie.

Dat kondigde directeur Jos Rietveld van de GGD Groningen woensdag in het coronavragenuurtje voor de gemeenteraad. Zijn dienst staat inmiddels klaar om te beginnen, in navolging van de Groningse ziekenhuizen waar de vaccinatie al woensdag begon. Vanaf vrijdag 15 januari, drie dagen eerder dan eerder verwacht, ent ook de GGD de eerste Groningers in Martiniplaza.

Eerst zorgpersoneel, vanaf eind februari ook thuiswonende Groningers

De mega-operatie begint met ruim 15.000 medewerkers van de verpleegcentra, gehandicaptenzorg en thuiszorg. Vanaf eind februari volgt een tweede, nog veel grotere ronde voor de circa 120.000 zelfstandig wonende Groningers tussen de 60 en 75 jaar. De grootste groep Groningers, alle ruim 300.000 volwassenen vanaf achttien jaar, komt vanaf het eind van de tweede kwartaal aan bod, en daarna ook alle bewoners van de zorg- en verpleegcentra.

,,Wij zijn er klaar voor’’, zegt Rietveld. Het vaccinatiecentrum in Martinaplaza, waar de GGD eerder al een corona-snelteststraat opende, wordt nu ingericht. Daar staan straks zestig nieuw aangetrokken ‘prikkers’ klaar. Voor de tweede ronde wil de dienst ook vaccinatielocaties verspreid door de provincie openen zodat ouderen niet voor hun inenting naar de stad hoeven reizen.

‘Tempo is afhankelijk van levering van vaccins’

Rietveld benadrukt wel dat het vaccinatietempo afhankelijk is van de beschikbaarheid van voldoende entstof. Vooralsnog is alleen het Pfizer-vaccin klaar om toe te dienen, met de eerste levering kunnen circa 225.000 Nederlanders worden gevaccineerd. Het Moderna-vaccin is net goedgekeurd, maar laat nog op zich wachten net als dat van andere fabrikanten.

De planning kan nog versnellen, zegt Rietveld. Hij verwacht dat de vaccinproductie de komende tijd nog fors wordt opgeschaald zodat ook het tempo van de vaccinatie in Groningen kan worden opgeschroefd. Landelijk kijken de GGD’en nog of daarin winst is te behalen door het opdelen van het Pfizer-vaccin in kleinere doses of ruimere pauzes tussen de eerste en tweede inenting. Rietveld verwacht daarvoor snel uitsluitsel van het RIVM.

De vaccinatiebereidheid in Groningen is groot, stelt de GGD-directeur. De aanvankelijk scepsis en twijfel bij het zorgpersoneel loopt volgens hem sterk terug.. Ook bij de Groningse ziekenhuizen is 90 procent van het personeel inmiddels bereid een vaccin tegen het virus te halen, zegt Rietveld op basis van een belronde.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
Coronavirus