Gafilevrij: 30.000ste spitsmijding op zuidelijke ringweg in Groningen

Foto: Groningen Bereikbaar

Groningen Bereikbaar lanceerde in september 2018 het programma ‘Gafilevrij’. Automobilisten die regelmatig in de spits op de zuidelijke ringweg in Groningen rijden, worden hiermee uitgedaagd vaker de auto te laten staan. Vorige week werd de 30.000ste spitsmijding gemaakt.

Gafilevrij-deelnemers kiezen ervoor om met de fiets, het openbaar vervoer of via een P+R te reizen. Ook thuiswerken is een veel gekozen alternatief.

Iedere keer dat Gafilevrij-deelnemers tijdens de spits de auto laten staan, sparen ze voor credits. Hoe vaker de avondspits wordt gemeden, hoe meer credits zij verdienen. De gespaarde credits kunnen worden verzilverd voor cadeaus tot 275 euro.

Werkzaamheden in de stad aanleiding mee te doen

De deelnemer die de 30.000ste spitsmijding maakte, doet om verschillende redenen mee aan Gafilevrij. „De werkzaamheden in de stad waren voor mij aanleiding om mee te doen met Gafilevrij”, zegt deze deelnemer.

,,Ik fiets nu van en naar het werk en dat bevalt eigenlijk heel goed. Het is goed voor de conditie en erg ontspannend. Daarbij is het natuurlijk goed voor het milieu en een besparing op de brandstofkosten.”

Deze deelnemer heeft een giftcard gekregen.

menu