Gemeente Groningen geeft schoonmakers alvast een intentieverklaring

Foto: Shuterstock.

Schoonmakers komen bij de gemeente Groningen weer in gemeentelijke dienst, met meer loon en betere arbeidsvoorwaarden. Deze zomer krijgen ze alvast een intentieverklaring.

Dat meldt de PvdA Groningen dinsdag, omdat het de dag van de schoonmaker is.

In de intentieverklaring die de schoonmakers krijgen wordt vastgelegd dat schoonmakers die nu nog in dienst zijn bij commerciële schoonmaakbedrijven, straks in vaste dienst van de nieuwe gemeentelijke schoonmaakorganisatie kunnen komen.

Opkomen voor de arbeidersklasse

Volgens pvdA voorman Julian Bushoff is dit een ‘cruciale doorbraak omdat deze staat voor een breder verhaal’. ,,De fabrieksarbeider uit de twintigtse eeuw is er misschien in mindere mate, maar de arbeidersklasse om voor op te komen is er nog wel degelijk. We zien juist dat de mensen die ons land vooruithelpen zoals de (thuis)zorgwerker, de schoonmaker, de bezorger en beveiliger, niet de waardering krijgen die ze verdienen. Sterker nog, ze worden het laagst beloont en kennen de meeste onzekerheid. Dat moet echt anders.”

‘Flink vooruit in loon en voorwaarden’

Een vast gemeentelijk dienstverband zorgt dat de schoonmakers niet alleen onderdeel worden van de gemeente, ze gaan er ook flink op vooruit in loon en arbeidsvoorwaarden, zegt Bushoff. ,,Daarmee laten we als gemeente pas echt zien dat we hun harde werk waarderen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad