Groningen daagt Leeuwarden uit voor NK Tegelwippen. 'Wij zijn gewoon de groenste gemeente van het Noorden'

Foto: Pixabay

De gemeente Groningen neemt het in de tweede editie van het NK Tegelwippen op tegen de gemeente Leeuwarden. Doel is zoveel mogelijk tegels uit de stad te halen en te vervangen voor groen.

Het NK Tegelwippen, dat dinsdag begint , is een nationaal evenement. Tot 30 september vinden door het hele land derby’s plaats, waarin (inwoners van) gemeenten tegen elkaar tegels wippen.

Gewipte tegels per inwoner

Omdat gemeenten met meer inwoners in het voordeel zijn bij een telling met het absolute aantal tegels wordt een relatieve telling gebruikt, namelijk de TPI (gewipte tegels per inwoner). De gemeente met de hoogste TPI wint de hoofdprijs: de gouden tegel.

Wethouder Glimina Chakor van Groningen heeft de gemeente Leeuwarden in een tweet uitgedaagd. Ze stelt daarbij dat de Friezen geen schijn van kans hebben. ,,Wij zijn gewoon de groenste gemeente van het Noorden. Zelfs onze vlag is groen in het Groningen.”

Iedereen kan tegels wippen

Elke inwoner van de gemeente Groningen kan meedoen door tussen 30 maart en 30 september tegels te wippen en vervolgens het aantal gewipte tegels door te geven (plus bewijsfoto). Belangrijke voorwaarde is dat hij of zij zijn of haar eigen tegels wipt en niet zomaar in de openbare ruimte aan de slag gaat.

Ook gemeenten kunnen gewipte tegels doorgeven wanneer ze bijvoorbeeld de openbare ruimte vergroenen. Bedrijven of scholen die hun terrein vergroenen kunnen ook gewipte tegels opgeven.

Buitenruimte klimaatbestendig inrichten

Het NK Tegelwippen maakt deel uit van een brede campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin . De ambitie is om bewoners en gemeenten zo veel als mogelijk te stimuleren en te helpen om de buitenruimte zo klimaatbestendig mogelijk in te richten.

Het NK Tegelwippen begint tegelijk met de Week van de Groene tuin.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad