Groningen kijkt opnieuw naar kamerverhuurders in stad na vergunningskwestie

Werkt het anti-huisjesmelkers-actieplan in Groningen? Foto: Archief DVHN

Groningen onderzoekt of meer kamerverhuurders in de stad rechten kunnen ontlenen aan de recente uitspraak van de Raad van State over het gemeentelijke vergunningenbeleid.

‘s Lands hoogste bestuursrechter tikte de gemeente vorige maand op de vingers in een zaak die was aangespannen door een verhuurder van kamers aan de Gorechtkade. Die zag zijn aanvraag voor verlenging van zijn vergunning in 2019 afgewezen op grond van de nieuwe spelregels die de gemeente in 2015 vaststelde voor kamerhuizen.

Maximaal 15 procent per straat mag als kamer verhuurd

Volgens die regels mag per straat niet meer dan 15 procent van de woningvoorraad worden gebruikt voor kamerverhuur. Dat wil zeggen: drie kamers of meer per huis, Alle verhuurders die voor 2015 actief waren, maakten automatisch aanspraak op een nieuwe vergunning.

Een aantal van hen greep echter mis doordat ze niet door de gemeente op de hoogte werden gesteld en na de deadline reclameerden. Om die reden oordeelt de Raad van State dat de kamerverhuurder aan de Gorechtkade verlenging had moeten krijgen. Toen hij alsnog een vergunning aanvroeg, had de gemeente die niet mogen weigeren op grond van de nieuwe spelregels. De verhuurder krijgt nu toch zijn vergunning, beloofde wethouder Roeland van der Schaaf woensdag in de gemeenteraad.

Zeker vijftien verhuurders in vergelijkbare positie

Verder onderzoek de gemeente nu of ook dat ook opgaat voor andere huiseigenaren, zei Van der Schaaf op vragen van VVD-raadslid Geeske de Vries. Vijftien kamerverhuurders in een vergelijkbare positie hebben volgens Van der Schaaf de afgelopen jaren bezwaar gemaakt omdat ze geen vergunning kregen.

Mogelijk is de groep groter, zegt de wethouder. ,,Maar het is zeker niet zo dat de sluizen nu ineens voor iedereen open zijn gezet.’’ De gemeente onderzoekt ook of verhuurders financiële schade hebben geleden door de kwestie. Als dat het geval is, worden zij volgens Van der Schaaf gecompenseerd maar hij acht die kans klein. Huiseigenaren die reclameerden na het verlies van hun vergunning, hoefden de kamerverhuur volgens hem de afgelopen jaren niet te beëindigen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad