Politiek wil speelruimte voor kinderen op de Grote Markt - en de rest van binnenstad Groningen

Architectuurstudenten van de Hanzehogeschool ontwierpen vast een mogelijke speelplaats voor de Grote Markt. Foto Hanzehogeschool Groningen

Een waterspeelplaats, mega-trampoline of toch liever een zandbak? Vier partijen in de gemeenteraad willen snel meer speelvoorzieningen voor kinderen in de Groningse binnenstad. Te beginnen met een proef op de Grote Markt.

D66, GroenLinks, PvdA en CDA willen daarvoor uiterlijk in mei uitgewerkte plannen zien van burgemeester en wethouders. Als een raadsmeerderheid zich in februari achter hun gezamenlijke initiatiefvoorstel schaart, kunnen al in de tweede helft van het nieuwe jaar de eerste speelvoorzieningen op de Grote Markt staan.

‘Te weinig vertier voor kinderen tot twaalf jaar’

De binnenstad biedt nu te weinig vertier voor kinderen tot een jaar of twaalf, vindt initiatiefnemer Tom Rustebiel. Het D66-raadslid deed daarom al in mei vorig jaar een oproep in de raad om in dat gemis te voorzien. Dat brengt niet alleen meer levendigheid in de binnenstad, maar vergroot ook de aantrekkingskracht als koopcentrum.

,,Naast een aantrekkelijk winkel- en horeca-aanbod hebben bezoekers aan de stad ook behoefte aan niet-commerciële plekken waar ze even ongedwongen kunnen uitblazen tussen het shoppen door’’, stelt Rustebiel. ,,Daarmee kun je als koopstad nieuwe doelgroepen aan je binden. Jonge gezinnen komen hier sneller een dagje shoppen als er ook voor de kinderen wat te doen is.’’

Doorpakken op Grote Markt nu VVV-tribune verdwijnt

De populariteit van de VVV-tribune op de Grote Markt heeft de afgelopen jaren volgens Rustebiel bewezen dat er behoefte is aan plekken om gewoon even te zitten zonder dat er per se iets moet worden gekocht of genuttigd. Nu de VVV naar het nieuwe Forum is verkast en het tijdelijke kantoor én tribune vermoedelijk al in maart worden gesloopt, wil het raadslid nu doorpakken.

De toch al geplande herinrichting van de Grote Markt biedt volgens Rustebiel een mooie kans om daar in één moeite door ook voor kinderen iets nieuws neer te zetten. Ook elders in de binnenstad ziet hij ‘koppelkansen’ om gelijk opgaand met de vervanging van de gele stadsvloersteentjes speelplekken te realiseren, zonder dat dat kapitalen hoeft te kosten. Ook wil hij een visie van het college voor een ‘uitrol’ over de rest van de binnenstad, te beginnen in de Herestraat en Sint Jansstraat/Martinikerkhof waar de stadsvloer al dit jaar wordt vernieuwd.

Overdonderd door reacties: ‘Het is zó’n vliegwiel geworden’

Het D66-raadslid is overdonderd door de reacties die loskwamen na zijn oproep van vorig jaar. ,,We dachten: we gaan even wat leuks voor kinderen bedenken. Maar het is zó’n vliegwiel geworden.’’ Alleen al via social media kwamen honderden Groningers met suggesties en ideeën. Ook de binnenstadswinkeliers van de Groninger City Club en onder meer kinderopvangorganisatie SKSG omarmden het plan en tijdens het Let’s Gro-festival brainstormden kinderen zelf over de vraag hoe ze de binnenstad leuker zouden willen maken.

Verder dook ook de Hanzehogeschool enthousiast op het idee: architectuur-studenten bedachten voor tien locaties in de binnenstad een ontwerp. Van een simpel klim-lint voor het pleintje aan het begin van de Herestraat tot een futuristisch ogende ‘Speelhaven’ in het winkelgebied aan de Westerhaven, met led-verlichte kunst-’bomen’ en projectieschermen om games op te spelen of informatie over de stad.

menu