Groen grapje van Hooghoudt: de Groningse distillateur presenteerde donderdag zijn eerste jenever gestookt van hemelwater uit eigen ‘regenton’.

Het is dat ze geen alcohol drinkt. Anders had Glimina Chakor er zeker een glaasje op geklonken, gisteren op het stadhuis met Hooghoudt-directeur Arno Donkersloot.

Want: als een grootverbruiker van kostbaar drinkwater in haar stad overstapt naar hemelwater uit eigen regenton dan is dat voor een GroenLinks-wethouder van klimaatadaptatie een feestelijk momentje. Al moet het dan zonder toost. ,,Maar die mooie fles krijgt hier wel een mooi plekje.’’

‘Hemels’ neutje is onverwachte bonus op regenwaterproject

De eerste Groningse hemelwaterjenever is een onverwachte bonus op een langjarig project. Daarbij helpt de gemeente bedrijven op industrieterrein Euvelgunne om nieuwe bestemmingen te vinden voor hun regenwater. En tegelijkertijd hun verharde bedrijfslocaties te ‘ontstenen’ om het riool te ontlasten bij zware neerslag.

Acht bedrijven in het gebied aan de zuidoostkant van de stad zijn inmiddels aangehaakt Zij hebben hun regenpijpen afgekoppeld van het riool. Miljoenen liters hemelwater stromen niet meer weg richting waterzuivering, maar worden nuttig besteed. Het ene bedrijf spoelt er de toiletten mee, het andere gebruikt het als koelwater en weer een andere laat het weglopen in nieuw gegraven wadi’s in de strijd tegen verdroging en hittestress.

Goed voor milieu en aarde, goed voor ondernemersportemonnee

En een enkeling probeert er dus jenever mee te stoken. Het mes snijdt aan twee kanten: goed voor milieu in tijden van opwarming van de aarde én goed voor de portemonnee van de ondernemers. Zij kunnen enorm besparen op hun drinkwaterverbruik. Al is dat niet altijd even simpel, weet Hooghoudt-directeur Donkersloot nu.

,,Het heeft heel veel tijd en energie gekost voor we water van de vereiste kwaliteit hadden. Het klinkt als het puurste wat er is: zuiver regenwater. Maar bij ons is elk blaadje of korreltje zand dat meekomt taboe, laat staan een bacterie. Daar kunnen we ons geen enkel risico mee permitteren. Als er ook maar de miniemste verontreiniging in zit dan zouden we het niet doen.’’

Vijfhonderd flessen regenjenever gaan naar noordelijke slijters

Maar het is gelukt met hulp van de Overijsselse waterzuiveringsspecialist D2D: inmiddels heeft Hooghoudt vijfhonderd flessen jenever uit regen geproduceerd. ,,Jazeker, daar gaan we ook echt de markt mee op’’, zegt Donkersloot. Het ‘hemelse’ neutje wordt verkocht via noordelijke slijters.

Vooralsnog is het een aardigheidje voor de liefhebber. Of het er ooit van gaat komen dat regenjenever overal in de schappen staat, is afhankelijk van de volgende fase. ,,We hebben nu kleinschalig gezien dat het kán, nu moeten we kijken of we regenwater ook op industriële schaal kunnen zuiveren. Dat gaat nog zeker een of twee jaar duren.’’

Helemaal overstappen lukt nooit: ‘Ons dak is niet groot genoeg’

Hooghoudt gebruikt jaarlijkse vele miljoenen kuub water, voor de productie van jenevers, wodka’s, berenburgers en afgelopen coronajaar ook handontsmettingsmiddel, een klusje dat deze week eindigde omdat de reguliere fabrikanten van handontsmettingsmiddelen de vraag inmiddels zelf weer kunnen bijbenen.

Hooguit tien procent van het waterverbruik kan op termijn misschíen worden afgedekt uit eigen regenbassin, schat Donkersloot. Helemaal omschakelen naar hemelwater gaat volgens hem niet lukken. .,,Daarvoor is ons dak bij lange na niet groot genoeg.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad