Kinderarts uit Groningen promoveert op onderzoek naar rol kinderen in wetenschappelijk onderzoek. 'Vraag het aan de kinderen zelf'

Malou Luchtenberg vroeg kinderen om haar medeonderzoekers te worden. Foto: Shutterstock

Onderzoekers die medisch-wetenschappelijk onderzoek doen met kinderen moeten beter luisteren naar de behoeften van kinderen. Dit komt het onderzoek, en daarmee de gezondheidszorg voor kinderen, ten goede.

Dat stelt Malou Luchtenberg, arts en onderzoeker in het Beatrix Kinderziekenhuis van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Zij promoveert woensdag op haar onderzoek naar hetgeen kinderen belangrijk vinden als ze meedoen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek.

‘Vraag het aan de kinderen zelf’, stelt Luchtenberg in een persbericht. Zij concludeert dat kinderen zelf het beste weten hoe zij ziekte en gezondheid ervaren en wat zij belangrijk vinden. ‘Daarom zouden onderzoekers hen vanaf het prille begin bij hun onderzoek moeten betrekken zodat het beter aansluit op de wensen en behoeften van kinderen.’

Vertrouwd voelen met onderzoeker

Voor kinderen is het heel belangrijk dat ze zich vertrouwd voelen met de onderzoeker, ontdekte Luchtenberg, die 23 kinderen in de leeftijd van 9 tot 18 jaar vroeg naar hun ervaringen.

‘Daardoor voelen ze zich meer op hun gemak, durven ze vragen te stellen en kunnen ze beter beslissen of ze wel of niet mee willen doen met het onderzoek. Ze vinden het ook belangrijk om resultaten terug te horen zodat ze weten wat hun bijdrage is geweest.’

Kinderen als medeonderzoekers

Kinderen moeten volgens Luchtenberg niet als kleine volwassenen worden beschouwd. Onderzoekers zouden juist moeten aansluiten bij hun perspectief. Daarom vroeg ze andere kinderen om haar medeonderzoekers te worden en haar te helpen bij het analyseren van de interviews op video.

Ze merkte dat de kinderen dit erg leuk vonden omdat ze andere vaardigheden leerden dan op school, een bijdrage konden leveren aan onderzoek en gingen reflecteren op ziekte en gezondheid in hun eigen omgeving.

Nadruk op details

Kinderen leggen meer de nadruk op details en brengen onderzoekers daardoor dichter bij wat voor hen belangrijk is, merkte Luchtenberg. ‘Ze kijken bijvoorbeeld heel anders naar de tips die andere kinderen geven aan onderzoekers. Zoals: maak het onderzoek leuker, zorg ervoor dat er in de wachtruimte iets te doen is. Als volwassene zie je daar de waarde misschien niet zo van in, maar voor een kind kan het bepalend zijn voor zijn keuze om de volgende keer wel of niet weer mee te doen met een onderzoek.’

Proefschrift

Malou Luchtenberg (1991, Amsterdam) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2019 behaalde ze haar artsenbul en won ze de UMCG Innovatieprijs voor haar idee om kinderen en jongeren als medeonderzoekers in te zetten bij medisch-wetenschappelijk onderzoek.

De titel van haar proefschrift luidt: A Network of Exchange: Towards the empowerment of children in medical research .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad