Een injectie van ruim 2,5 miljoen euro moet de komende drie jaar 5 procent meer toeristische bezoekers naar het Blauwestadgebied trekken.

Dat is de inzet van een gezamenlijk investeringsprogramma van de provincie Groningen en de gemeente Oldambt. De plannen voorzien onder meer in 14 kilometer nieuw fietspad, een fietspontje, steigers voor de recreatievaart en kanoërs en een betere verbinding met Winschoten.

Blauwestad als toeristische motor voor hele Oldambt

Dat moet Blauwestad nog meer opstuwen tot de toeristische motor voor het Oldambt. Sinds het gebied vijftien jaar geleden in ontwikkeling werd genomen rond het nieuw gegraven Oldambtmeer is het aantal overnachtingen in de regio al fors gestegen, naar ruim 80.000 per jaar. Bezoekers spenderen gemiddeld 50 euro per dag.

De ‘Investeringsagenda Ring Blauwestad’ moet die trend de komende jaren versterkt doortrekken. Het aantal toeristen en dagjesmensen moet niet alleen verder omhoog. De regio wil ze ook langer vasthouden én verleiden om de knip nog royaler open te trekken bij de recreatie- en horecabedrijven in Blauwestad en de omliggende dorpen.

Meer verbinding met Winschoten en dorpenring rond Blauwestad

De investeringen moeten niet alleen meer verbinding leggen met Winschoten, met een nieuwe fietsroute door het Stadspark, ook de ring van dorpen om Blauwestad wordt meer betrokken bij het gebied. De nieuw geplande fietspaden vullen de gaten tussen bestaande routes zodat een fietsrondje rond het 800 hectare metende Oldambtmeer langs Beerta, Finsterwolde, Oostwold en Midwolda mogelijk wordt.

Onderdeel van de plannen is verder onder meer een nieuwe educatieve fietsroute rond het thema ‘energie’. Die voert over 25 kilometer langs locaties die daar bij aansluiten: van het Museum Stoomgemaal Winschoten tot de voormalige strokarton De Toekomst bij Scheemda. Het Toeristisch Overstap Punt bij Oostwold wordt versterkt met een fitness-pier.

Investeringen leveren bescheiden banengroei en veel bouwwerk op

De investeringen zorgen ook voor bescheiden banengroei. Naar verwachting kunnen straks tien werknemers extra aan de slag bij de recreatiebedrijven in het gebied. De uitvoering van de plannen levert ook al dertig manjaren werk op.

De provincie financiert haar aandeel (1,2 miljoen euro) uit de Haagse compensatiegelden voor het afblazen van de Zuiderzeelijn, de gemeente Oldambt draagt 350.000 euro bij. Dankzij de sterk aantrekkende verkoop van woonkavels kan er ook nog eens 8,5 ton worden bijgepast uit de voorheen zwaar verliesgevende grondexploitatie voor het gebied.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad