NS sluit servicebalie Hoofdstation in Groningen: reizigers moeten kaartje kopen bij automaat

Eerder werd al bekend dat de vast ticketservicebalie op het Hoofdstation in Groningen verdwijnt. Foto: Archief DvhN

Bij de opening van het vernieuwde Hoofdstation in Groningen kunnen reizigers daar waarschijnlijk geen kaartje meer kopen.

NS wil 21 van de 36 laatste servicebalies op stations sluiten, waaronder die in Groningen en Zwolle. Ondernemingsraad en reizigersorganisaties buigen zich nog over het plan. Bij de balies zijn 300 volle banen betrokken. Volgens de spoorwegen is nog niet bekend hoeveel er verloren gaan.

Als alternatief kunnen reizigers in Groningen en Zwolle straks nog wel servicemedewerkers om hulp vragen, als ze voor hulp bij de automaat niet uit de voeten kunnen met telefonische hulplijn of de servicezuil. Momenteel lopen er op vijf stations alleen servicemedewerkers rond. Op vier daarvan (Lelystad, Duivendrecht, Bijlmer/Arena en Heerlen) wil NS ervan af.

Laatste tien

In Leeuwarden, Enschede, Zaandam, Breda en Maastricht blijft wel een balie bestaan, maar verdwijnen de servicemedewerkers. De laatste tien stations met een ‘ouderwetse’ balie én servicemedewerkers staan in Amsterdam (4, waaronder Schiphol), Leiden, Den Haag (CS), Rotterdam, Utrecht, Arnhem en Eindhoven.

Het bedrijf is al sinds de doorbraak van de kaartautomaat in 2004 bezig met het sluiten van balies. NS vraagt sindsdien al meer geld voor een balie-kaartje om bezoekers te ontmoedigen. Desondanks werden vorig jaar toch nog zo’n 12 van de 100 kaartjes op die manier verkocht. Mede door de opkomst van online kaartjes (vorig jaar circa 30 procent) wordt de balie volgens NS-bestuurder Tjalling Smit overbodig.

,,Nederland is in rap tempo aan het digitaliseren. Pinautomaten verdwijnen uit het straatbeeld, zelfscankassa’s nemen een vlucht en je kan steeds meer online regelen. Dat zien wij ook bij onze reizigers. De helft van de tijd staat er niemand meer aan de balie en bij sommige verkopen we slechts één abonnement per tien dagen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen