Nieuwe slimme insulinepomp voor diabetescentrum UMCG: Eindelijk weer rustig gaan slapen

Ter illustratie. Foto: ANP/Koen van Weel

Het diabetescentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft een nieuwe slimme insulinepomp voor patiënten met diabetes type 1. De eerste zes patiënten hebben de pomp deze week in gebruik genomen.

De nieuwe aanwinst is de t:slim X2 van Tandem Diabetes Care. Een sensor meet continu iemands glucosespiegel en verstuurt de informatie via een beveiligde bluetoothverbinding naar de insulinepomp. De insuline wordt via een holle buis toegediend. De hoeveelheid die de patiënt nodig heeft, wordt continu gemonitord en aangepast.

‘Eindelijk weer rustig slapen’

,,Het intelligente zelfsturende systeem voorkomt sterke dalingen van de bloedglucosespiegel, oftewel hypo’s”, zegt arts Peter van Dijk. ,,Voor de patiënten met diabetes type 1 vergroot dit de kwaliteit van leven enorm: je hoeft niet continu na te denken of je glucosespiegel wel stabiel is. Patiënten geven aan eindelijk weer rustig te kunnen gaan slapen en alleen op pad te durven.”

Slimme insulinepompen waren er al, maar deze nieuwe pomp geldt als een verbeterde versie. ,,Zo was er al een glucosesensor op de markt waarbij je niet in je vinger hoeft te prikken om te kalibreren, maar die kon nog niet gekoppeld worden aan een slimme pomp”, zegt diabetesverpleegkundige Susanne Pathuis.

Bij de nieuwe pomp kan dat wel.

Pomp krijgt online updates

,,Verder krijgt deze nieuwe pomp online updates, waardoor gebruikers niet meer jarenlang hoeven te wachten tot ze eindelijk recht hebben op een nieuwe pomp met de nieuwste functies.”

Nu zitten patiënten meestal vier jaar vast aan een pomp, zonder dat deze geüpdatet wordt.

Ook hoeven patiënten minder vaak de sensor te vervangen dan bij andere pompen: de waterdichte sensor van de pomp blijft tien dagen zitten.

Pomp sinds deze week beschikbaar

De t:slim x2 insulinepomp is sinds deze week beschikbaar voor patiënten met diabetes type 1 die onder behandeling zijn bij het diabetescentrum van het UMCG. Voorwaarde is dat zij een indicatie hebben voor vergoeding van insulinepomptherapie en continue glucosemeting.

Naar verwachting is de pomp later dit jaar ook bij andere centra beschikbaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad