Onderzoek CDA wijst uit: weinig draagvlak voor verdere invoering betaald parkeren in Groningen

Foto: Shutterstock

Bewoners van de wijken Paddepoel, Selwerd, De Hoogte, Coendersborg, De Wijert-Noord, Corpus den Hoorn en Hoornse Meer staan niet te springen om de invoering van betaald parkeren. Dat blijkt uit een enquête van de gemeenteraadsfractie van het CDA.

1768 inwoners van de gemeente Groningen vulden de enquête in. 74 procent van hen gaf aan tegen de invoering van betaald parkeren in hun straat of wijk te zijn. Met name in Selwerd (81 procent), Corpus den Hoorn (82 procent) en de Wijert/ Helpman (81 procent) kunnen de plannen op weerstand rekenen.

Volgens CDA-raadslid Herman Pieter Ubbens is dit een duidelijk signaal richting het college, dat de betaald parkeren-zones in de stad verder wil uitbreiden. ‘De resultaten uit het onderzoek liegen er niet om. Een grote meerderheid is tegen de invoering van betaald parkeren’, stelt hij in een persbericht.

‘Eerst kijken naar oorzaken parkeerproblematiek’

Ubbens ontkent overigens niet dat in bepaalde straten in Groningen sprake is van een parkeerprobleem. ‘We krijgen ook signalen uit straten, zoals bijvoorbeeld straten in Paddepoel-Zuid en de West-Indische buurt, waar mensen hun eigen auto moeilijk of niet kwijt kunnen door forenzen die hun auto stallen’, erkent hij.

‘Wat ons betreft is het prima om met voldoende draagvlak betaald parkeren in te voeren. Maar er moet wel eerst goed onderzoek worden gedaan, waarbij je ook kijkt naar de oorzaken, voordat je tot deze maatregel overgaat’.

‘Donderslag bij heldere hemel’

Uit het CDA-onderzoek blijkt dat bijna de helft van de inwoners (47 procent) niet op de is van de plannen van het gemeentebestuur. Ubbens: ‘Voor veel mensen zal de eventuele invoering van betaald parkeren dus als een donderslag bij heldere hemel komen. Het college wil pas na een besluit over de uitbreiding met de inwoners in gesprek over de uitvoering. Wij kunnen ons voorstellen dat veel bewoners dat niet als een goede vorm van inspraak en participatie zullen zien.’

De gemeenteraad discussieert volgende week over de plannen voor de invoering van het betaald parkeren.

Zie hieronder het rapport Parkerenin050.nl.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen