Oversteek sluis Stad en Lande (bij Hornbach aan het Boterdiep) weer open na plaatsen 'hufterproof' draaihekken

Foto: Archief/ ProNews

Waterschap Noorderzijlvest heeft een ‘hufterproof’ oplossing gevonden voor de oversteek over de sluis Stad & Lande in het Boterdiep in Groningen. De oversteek tussen de wijk Beijum en bouwmarkt Hornbach is sinds maandag weer open voor publiek.

Aan weerszijden van de oversteek over de (het dichtstbij Hornbach gelegen) sluisdeuren zijn stevige stalen draaihekken geplaatst. Fietsers moeten nu afstappen om de oversteek te kunnen maken. Dit is volgens Noorderzijlvest de belangrijkste voorwaarde voor een veilig oversteek.

Draaihekjes binnen enkele dagen vernield

Het waterschap meent met de nieuwe draaideuren een meer ‘hufterproof’ oplossing te hebben gevonden. Dat was nodig omdat de eind juli geplaatste hekwerkjes binnen enkele dagen vernield werden.

Deze hekjes werden geplaatst nadat de voor fietsers en voetgangers toegankelijke oversteek werd gesloten nadat een fietser in de sluiskolk was gevallen.

In de basis een waterstaatkundig bouwwerk

Noorderzijlvest benadrukt in een persbericht dat de sluis in de basis een waterstaatkundig bouwwerk is. ‘In die functie is het niet direct een plek waar je logischerwijs kunt oversteken. In de loop der tijd is dat gebruik wel ontstaan omdat de sluis voor veel mensen een vanzelfsprekende en praktische oversteek biedt.’

Het waterschap stelt die mogelijkheid te willen blijven faciliteren, ‘maar dan wel op een voldoende veilige manier’.

menu