Prorail in herfstvakantie druk aan de slag in Groningen, bij Zuidhorn en op trajecten naar Delfzijl en Roodeschool

Prorail timmert in en rond de herfstvakantie flink aan drie spoorlijnen in Groningen. Arriva-reizigers moeten tussen Groningen en Zuidhorn, evenals op de trajecten vanaf Groningen naar Roodeschool/ Eemshaven en Delfzijl maximaal 12 dagen een eindje met de bus.

Die twaalf dagen heeft Prorail met name nodig voor de bouw van een nieuwe brug over de Zuidwending. Dat is een afwateringskanaal tussen het Hoendiep bij Briltil en het Aduarderdiep bij Nieuwbrug (Leegkerk). In het niemandsland van de polders -er ligt geen weg in de buurt- kost de vervanging van een spoorbrug veel tijd. Prorail pleegt onderhoud aan de spoorlijnen naar Roodeschool en Delfzijl.

Nieuwe brug

De nieuwe brug is naast het spoor gebouwd en wordt wordt vermoedelijk op 24 oktober op z’n plek geschoven. Dat gebeurt over het water. Voor die tijd moet aannemer BAM eerst de oude brug afbreken en nieuwe landhoofden maken. Dat gebeurt vanaf woensdag 16 oktober. Voor de operatie wordt het water met damwanden afgesloten.

Tijdens de stremming brengt Prorail ook een nieuw viaduct van 46 meter lang aan over het fietspad bij het Wilhelminapark in Zuidhorn. Het viaduct in de Fanerweg wordt afgebouwd en op het station start BAM met het verlengen van de perrons.

Dubbel spoor

Het bedrijf vervangt in de vakantie bovendien de inmiddels verdubbelde spoorbrug over het Hoendiep in Vierverlaten. Op vijf ‘losse’ plekken komen langere duikers onder het spoor. Alle werkzaamheden hebben te maken met de verdubbeling van het spoor tussen Hoogkerk en Zuidhorn.

Die is nodig voor de komst van een extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden, nu gepland voor december 2020. Er gaan dan twee sneltreinen en twee stoptreinen per uur rijden (nu rijdt er één sneltrein en twee stoptreinen). Prorail wilde in de vakantie op het Friese deel van het traject ook alvast de beveiligingssystemen vernieuwen, maar dat gaat niet door omdat de onderdelen ontbreken. Er komt een nieuw beveiligingssysteem omdat de snelheid van de treinen straks omhoog gaat.

Tunnel onder spoor Paterswoldseweg

De spoorwegovergang bij Niemeyer aan de Paterswoldseweg in Groningen verdwijnt op 8 november. Fietsers kunnen dan voor het eerst door de tunnel die de overweg vervangt. Er is sinds oktober vorig jaar een overweg voor fietsers en wandelaars, toen de overweg voor auto’s werd gestremd vanwege de bouw van de tunnel.

In de eerste week van november is de tussen nog niet klaar voor fietsers en is de overweg ook gestremd. Dat heeft te maken met de afbraak van de Baileybrug voor bussen en de aanleg van de brugdekken voor auto’s, bussen (aan de zuidkant van het spoor) en fietsen (noordkant). Prorail en BAM verwacht dat de tunnel eind dit jaar helemaal klaar is en open gaat voor alle verkeer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad