Provinciehuis Groningen van het gas. Provincie stapt over op nieuwe technieken

Fleur Gräper draait de gaskraan dicht. Foto: Eigen foto

De provincie Groningen is gestopt met het gebruik van aardgas in het provinciehuis in Groningen. Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk draaide de gaskraan dinsdag definitief dicht.

Jaarlijks was er zo’n 250.000 kub gas nodig om het provinciehuis te verwarmen. Dit staat gelijk aan het gemiddelde verbruik van circa tweehonderd huishoudens.

Om het provinciehuis ook in de toekomst warm te houden, maakt de provincie gebruik van nieuwe technieken. Met dit project gaat bijna 2,7 miljoen euro gemoeid.

Koude- en warmteopslagsysteem in de bodem

Een koude- en warmteopslagsysteem in de bodem vormt straks - de oplevering wordt in september verwacht - de basis voor de verwarming van het provinciehuis.

Om extra warmte op te slaan, om de gebouwen in de winter voldoende te kunnen verwarmen, wordt in de zomer warmte uit het water van de Groninger diepen gehaald en opgeslagen in de bodembronnen.

Speciale warmtepompen geïnstalleerd

Omdat het isoleren van het monumentale pand - waarin het provinciaal bestuur al meer dan 400 jaar zetelt - van ruim 5000 vierkante meter onmogelijk is, moet met ‘hoog temperatuur verwarming’ worden gewerkt. Hiervoor zijn speciale warmtepompen geïnstalleerd die het water tot 85 graden verwarmen. Dit hete water wordt vervolgens opgeslagen in grote buffertanks gevuld met Phase Changing Materials (PCM).

100 procent CO2-neutraal

,,De extra elektriciteit die nodig is voor het nieuwe verwarmingsysteem komt van duurzaam opgewekte energie uit de regio”, weet gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk: „Daarmee wordt het project 100 procent CO2-neutraal. Slim en groen dus.”

menu