Spectaculair: Qpark laat garage in Groningen 10 cm zakken, en niemand die het merkt

Met talloze meters houden experts de drukleidingen naar de vijzels op de bodem van de parkeergarage in de gaten. Foto: DvhN

De ronde parkeergarage onder de Ossenmarkt in Groningen is maandagmorgen een paar millimeter opgevijzeld. Het was de start van een bijzondere operatie om het gebouw uiteindelijk 10 cm te laten zakken.

Automobilisten kunnen de garage de komende dagen gewoon blijven gebruiken en zullen niet merken dat het gebouw ‘zakt’, belooft regiomanager vastgoed Bertram ter Bogt van Q-Park.

Van de parkeerders meldde niemand maandagochtend dat hij of zij het optillen had gevoeld. Te zien was er ook weinig. Buiten zelfs helemaal niets. Binnen wel, maar om dat te ontdekken moet je doorrijden tot aan de laagste plekken.

Op de bodem van de garage, 15 meter onder de grond, dragen 102 vijzels de komende dagen tijdelijk het gewicht van zo’n 6 miljoen kg. Dat steunt normaal op de pilaren -42 kolommen. Van de staalconstructie onder de pilaren wordt 10 cm weggehaald zodat het beton kan zakken. Overal liggen drukleidingen met tientallen meters om de vijzels allemaal precies tegelijk te bewegen.

102 vijzels

Bij de voetgangersentree is alleen aan de aanwezigheid van opvallend veel ‘hesjes’ te zien dat er wat bijzonders aan de hand is. ,,Iets heel bijzonders’’, zegt Boudewijn Nols. Hij is als head of technical operations verantwoordelijk voor al het vastgoed van Qpark in Nederland en is uit Maastricht overgekomen om te kijken en de vele media te woord te staan.

,,We hebben de garage ruim twintig jaar geleden gebouwd in de wetenschap dat dit ooit een keer moest gebeuren. Maar dat maakt het dit niet minder bijzonder, nu het zo ver is’’, zegt Nols. Wie wil begrijpen wat er precies gebeurt, moet beseffen dat de ronde buitenkant van de garage, een betonnen cilinder, circa 25 meter diep (doorsnee: 58 meter) los staat van de binnenkant.

Nooit meer

,,Die cilinder blijft op zijn plek. Op de bodem ligt een betonvloer van een meter dik. Dat is ook dik, maar omdat de grond is weggegraven, neemt de druk van de keileem bodem dusdanig toe en dat de vloer millimeter voor millimeter omhoog komt. We zitten nu op 6 centimeter verhoging. Je merkt dat niet, maar als je heel goed kijkt kun je dat buiten op het plein ook wel zien. We hebben daar bij de bouw al rekening mee gehouden door de palen op een staalconstructie te zetten. Die maken we nu 10 korter. Zo hebben we ook weer wat speling. En aangezien de beweging steeds minder wordt, verwachten we dat we deze operatie niet meer hoeven te herhalen. In elk geval niet binnen 30 jaar.’’

menu