Rode Weeshuisstraat in stadscentrum Groningen verlost van 'containermuur'

Voor de bouw van het nieuwe woon- en winkelcomplex Mercado kregen bewoners van de Rode Weeshuisstraat een muur van bouwcontainers pal voor de deur. Na protest zijn ze vrijdag alsnog verwijderd. Eigen foto

Bijna drie weken lang keken ze aan tegen een muur van gele bouwcontainers voor hun deur. Sinds vrijdag zijn de bewoners van de Rode Weeshuisstraat in Groningen er alsnog van verlost.

De woede in de straat was groot toen aannemer Plegt-Vos pal voor de huizen twee lagen bouwcontainers optrok voor het Mercado-project, een nieuw woon- en winkelcomplex aan de achterkant van de voormalige V&D. Twee jaar lang, gedurende de hele bouwperiode, zouden bewoners daar tegenaan moeten kijken.

Bewoners: ‘Meteen de advocaat afgebeld’

Maar na fel protest, tot aan burgemeester Koen Schuiling toe, nodigde de bouwer en projectontwikkelaar MWPO de bewoners alsnog rond de tafel. De uitkomst: de bovenste laag container gaat eraf. Daar kunnen de bewoners mee leven, zegt Jaap van der Lee. ,,Ik heb meteen de advocaat afgebeld.’’

De bewoners zijn ‘heel content’, volgens Van der Lee, die het initiatief nam tot het protest. ,,Iedereen is weer tevreden.’’

De aannemer verplaatst zijn bouwketen merendeels naar de andere kant van de bouwput. Dat er toch nog een laag containers blijft staan, is voor de bewoners geen punt. ,,Dat voorkomt ook weer dat lawaaiig bevoorradingsverkeer op de stoep parkeert.’’

menu