SP in Groningen vindt dat politici een kwart van hun vergoedingen moeten afstaan. Zolang de coronacrisis duurt

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk. Eigen foto

Zolang de coronacrisis duurt moet de politiek het goede voorbeeld geven, vindt de SP-fractie in de gemeenteraad van Groningen. Ze dient woensdag een voorstel in om gemeenteraadsleden en wethouders een deel van hun vergoedingen in te laten leveren.

Dit geld moet vervolgens worden geïnvesteerd in die mensen die het hardste getroffen worden door de coronacrisis. ‘Door 25 procent van de vergoeding voor de raadsleden en 12,5 procent van de wethouderssalarissen af te dragen, kan er bijna 900.000 euro in een solidariteitsfonds voor armoedebestrijding gestort worden’, stelt fractievoorzitter Jimmy Dijk in een persbericht.

‘Wat de burgemeester kan afdragen zien wij als een bonus voor het solidariteitsfonds.’

Meer dan een symbolisch voorstel

De socialisten vinden het meer dan een symbolisch voorstel. Dijk: ‘900.000 euro is een heleboel geld. Dat is moeilijk elders in de gemeentebegroting te vinden en is zeker voor mensen die inkomensondersteuning nodig hebben geen overbodige luxe.’

De SP heeft vaker voorgesteld om de salarissen en vergoedingen voor politici te verlagen. Zij vindt deze veel te hoog in vergelijking tot de lonen en uitkeringen van ‘gewone mensen’.

Alle volksvertegenwoordigers van de SP dragen bovendien twee derde tot driekwart van hun politieke vergoeding af aan de partij.

menu