Schaken was in 1975 enorm populair. De spanning was dan ook om te snijden in Korenbeurs Groningen tijdens de simultaan van Jan Hein Donner bij schaakclub Ludendo Studemus van Vindicat | Herinnerings in beeld

Jan Hein Donner en kleinmeester in de Korenbeurs, 1975. Foto: Frank Straatemeier, Groninger Archieven

De geschiedenis van Groningen in beeld gebracht door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum/Museum aan de A. Deze week: Grootmeesters in de Korenbeurs.


De spanning was op 28 juni 1975 in Groningse Korenbeurs om te snijden. Ter gelegenheid van het 32e lustrum van Vindicat organiseerde subvereniging schaakclub Ludendo Studemus die dag een simultaan schaakseance voor de noordelijke schaakliefhebbers. Sinds het wereldkampioenschap van 1972, met de legendarische tweekamp tussen Boris Spassky en Bobby Fisscher, was de denksport enorm populair.

Jan Hein Donner tegen Max Euwe

Geen wonder dus dat het gratis schaakspektakel veel enthousiaste toeschouwers trok. De gasten waren ook niet de minste. Zo nam grootmeester Jan Hein Donner, op de foto verwikkeld in een simultaanseance, het op tegen Max Euwe, president van de Wereldschaakbond en voormalig wereldkampioen (1935-‘37). Op de achtergrond figureerden ook de flamboyante student slavistiek Jean Pierre Rawie en de latere wereldkampioen dammen Jannes van der Wal.

Internationale Schaakdag

Komende dinsdag 20 juli is het Internationale Schaakdag. Een mooi moment dus om het schaakspel uit de kast te halen. Geen zin om met het mooie weer binnen te schaken? Sinds een paar maanden staan er in het Noorderplantsoen schuin tegenover Restaurant Zondag twee schaaktafels. Schaakstukken kun je tegen een borg van 5 euro lenen bij het restaurant. Ook in de sfeervolle Prinsentuin in hartje binnenstad kun je de strijd aangaan op het schaakbord.

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar https://www.beeldbankgroningen.nl//

Tamara Leenhouts

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad