Stadsnetwerk eensamen presenteert minidocu met portretten van eenzame Groningers

Foto: Pixabay

Stadsnetwerk eensamen presenteert in de Week tegen Eenzaamheid een minidocumentaire met zeven portretten van Groningers die vertellen over hun eenzaamheid. De minidocu is donderdag 3 oktober voor het eerst te zien in de Groninger Forum Bibliotheek in Groningen. Op deze preview volgt een stadsgesprek over eenzaamheid.

Het stadsnetwerk eensamen bestaat uit onder andere de afdeling Groningen van Humanitas, de gemeente Groningen, het Leger des Heils, WIJ Groningen, kennisinstituten, politici, kerken en betrokken Groningers. Het netwerk is voortdurend op zoek naar wat werkt tegen eenzaamheid.

Eenzaamheid heeft vele gezichten

,,Eenzaamheid wordt nog te vaak alleen maar geassocieerd met ouderen”, vertelt Saskia Roest van Humanitas én kartrekker van eensamen. ,,Terwijl we in de praktijk zien dat ook jongeren, studenten of jonge ouders eenzaam kunnen zijn. En dat je niet per se alleen hoeft te zijn om gevoelens van eenzaamheid te ervaren, of dat kerst nou zo’n piekmoment is.”

eensamen sprak tijdens de research voor de minidocumentaire met mensen van alle leeftijden, afkomstig uit alle lagen van de samenleving. ,,We willen met de portretten graag laten zien dat eenzaamheid vele gezichten heeft”, zegt Roest.

Taboe

Daarnaast wil het stadsnetwerk Groningers activeren meer uit te reiken naar de mensen om hen heen. Roest: ,,Maak eenzaamheid in ieder geval beter bespreekbaar. Er rust nog veel te vaak een taboe op.”

Eenzaamheid is daardoor een beladen term, terwijl het deels ook gewoon bij het leven hoort. Roest: ,,Wij wilden het woord graag overlaten aan mensen die van zichzelf durven te zeggen dat ze eenzaam zijn, of zijn geweest. Een praatje met een vreemde kan al soelaas bieden, zo legt een van de geportretteerden uit. Als we als ons als Groningen daar een beetje meer bewust van zijn, dan is dat winst.”

Week tegen Eenzaamheid

De minidocu wordt deze week in het kader van de Week tegen Eenzaamheid verspreid via www.eensamen050.nl . Donderdag 3 oktober (16.00 uur) is er in de Groninger Forum Bibliotheek een preview.

Aansluitend gaat eensamen met de geportretteerden en bezoekers in gesprek. Dit is een vervolg op de stadsgesprekken van vorig jaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad