Statenfractie GroenLinks wil proef met pakketbezorging door lijnbussen in Groningen

Als het aan GroenLinks ligt, vervoert deze bus straks ook pakketjes. Foto: Archief DVHN

GroenLinks in de Provinciale Staten van Groningen pleit voor een experiment waarbij lijnbussen niet alleen reizigers, maar ook pakketjes vervoeren. GroenLinks hoopt met deze combinatie de kosten van het openbaar vervoer omlaag te brengen.

Aanleiding voor het voorstel is een voorgenomen experiment in Zeeland en de kop van Noord-Holland. Regionale vervoerder Connexxion wil hier proberen om met een bundeling van diensten een oplossing te vinden voor onrendabele buslijnen en lege bussen.

Beide gebieden zijn dunbevolkt en ondervinden krimp, waardoor ze veel gelijkenissen vertonen met Groninger buitengebieden. GroenLinks denkt daarom dat eenzelfde experiment in Groningen ook veel kansen kan bieden voor het structureel behouden en ontwikkelen van busverbindingen in de provincie.

‘Bereikbaarheid is een basisbehoefte’

Woordvoerder Bas de Boer dringt daarom aan op een Gronings experiment. ‘Bereikbaarheid is een basisbehoefte, maar momenteel hebben te veel mensen op het platteland geen toegang tot openbaar vervoer. Er zijn weinig verbindingen beschikbaar, bestaande lijnen zijn vaak onrendabel, en door hoge prijzen zien veel mensen openbaar vervoer niet als eerste keuze’, stelt hij in een persbericht.

‘Door een bundeling met pakketbezorging hopen we dat busverbindingen voor de hele provincie beschikbaar blijven en toegankelijker worden.’

Antwoord op uitdagingen veroorzaakt door coronapandemie

Daarnaast ziet De Boer het experiment als antwoord op de uitdagingen die de coronapandemie veroorzaakt. ‘Bussen kunnen momenteel maar een kwart van het normale aantal passagiers vervoeren. Aan de andere kant maakt de pakketbezorgingsbranche een ongekende groei door. Juist nu liggen er daarom kansen om te testen hoe personen- en pakketvervoer elkaar sterker kunnen maken. Op die manier kunnen we er in de toekomst de vruchten van plukken.’

GroenLinks heeft Gedeputeerde Staten schriftelijke vragen over dit onderwerp gesteld.

menu