Synagoge Groningen exposeert (zo goed als onbekend) werk van in 2018 overleden kunstenaar Gezinus Wolthers

Een van de abstracte werken van Gezinus Wolthers. Foto: Eigen foto

In Synagoge Groningen wordt zondag 5 januari de tentoonstelling ‘Contrast’ geopend. Deze expositie toont het zo goed als onbekende werk van de vorig jaar overleden Groninger kunstenaar Gezinus Wolthers.

De in (Bad) Nieuweschans geboren Gezinus Wolthers (1932-2018) was zo perfectionistisch dat hij het niet aandurfde zijn werk te exposeren. Daardoor bleef zijn werk zo goed als onbekend.

Met de expositie komt zijn werk - tekeningen en schilderijen - alsnog in de schijnwerpers te staan. De titel Contrast verwijst naar de diversiteit in het werk van Wolthers, van figuratief tot abstract.

Zijn werk bestaat onder meer uit stillevens, landschappen en abstracte schilderijen. Hij werkte met zowel olieverf als aquarelverf.

Door persoonlijke voorwerpen als schildersgerei, muziekinstrumenten en privéfoto’s te exposeren, wordt ook zijn leven belicht.

Nieuweschans

Gezinus Wolthers bracht een groot deel van zijn leven door in Bad Nieuweschans. Hij trouwde in 1952 met Harmtien Hollander. Samen kregen ze 4 kinderen.

In zijn jonge jaren was Wolthers muzikant. Hij speelde trompet en was de leider van het dans-, show- en stemmingsorkest Sympathie. Daarnaast was hij fervent fotograaf.

Diploma Academie Minerva in 1990

Wolthers ontwikkelde al in zijn jonge jaren belangstelling voor tekenen en schilderen. Lange tijd bleef hij als kunstenaar autodidact. Maar in 1990 behaalde hij na vijf jaar studie alsnog zijn diploma aan Academie Minerva in Groningen

Gezinus Wolthers had geen atelier. Veel van zijn werken zijn ontstaan in de huiskamer van zijn huurwoning in de wijk Vinkhuizen in Groningen, waar hij en zijn echtgenote ruim 40 jaar woonden.

Zijn broodwinning bestond uit verschillende werkzaamheden, zoals ontwerper van verkeersborden, drukker, schilder en verkoper.

Rein Pol

De expositie Contrast is tot stand gekomen in samenwerking met kunstschilder Rein Pol (Groningen, 1949). Hij gaf Wolthers les op Academie Minerva en raakte later bevriend met de schilder.

Pols schilderijen zijn in het bezit van onder meer het Drents Museum in Assen en Museum Smallingerland in Drachten.

Sinds 2008 geeft Rein Pol een masterclass figuratief schilderen aan de Klassieke Academie in Groningen.

Contrast loopt tot 2 februari.

menu