Te koop in Groningen: een verborgen 'Frans landhuis' voor 995.000 euro

Foto: Funda

Aan de Tuinbouwdwarsstraat, vlakbij het Noorderplantsoen, staat een ‘Frans landhuis’ te koop op Funda. Het huis heeft een woonoppervlakte van 540 vierkante meter en een perceel van 810 vierkante meter. Wat je daarvoor moet neerleggen? 995.000 euro, maar daar krijg je een bijzondere en verborgen plek voor terug.

De vorige bewoners waren kunstenaars en verzamelaars, vertelt Migiel van Dorsten, de makelaar van Huis van Groningen. Dat is terug te zien in het interieur. Zo zie je gelijk na het openen van de voordeur een oude toonbank. Hier hadden de vorige bewoners een atelier waar leerlingen van de eigenaar, die docent is op Kunstacademie Minerva, konden werken. Om de zoveel tijd hadden ze open huis en verkochten ze hun collectie.

Op de eerste verdieping van de woning vind je een woonkamer en leefruimte met een open keuken van in totaal ongeveer tweehonderdzeventig vierkante meter, drie slaapkamers en een badkamer. Buiten vind je een grote ommuurde binnenplaats/tuin op het zuiden van ongeveer 350 vierkante meter, een vrijstaande schuur met bergzolder en een groot balkon/dakterras met daaronder een carport, een inpandige garage voor vier auto’s en een voorterrein met eigen parkeerruimte voor vier tot vijf auto’s. „Het is teveel om op te noemen. Je moet het echt zien en ervaren hoe het voel”, schrijft de makelaar in de advertentie op Funda .

loading

Een huis met geschiedenis

Het grote huis heeft ook een lange geschiedenis, die ergens rond 1908 begint. „In de archieven komen we ook 1915 en 1922 tegen”, staat er in de advertentie. Zeker is dat in 1922 de Groningse Electriciteits Maatschappij in het pand trekt. In 1928 wordt het pand een kachel- en haardenfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog wordt het een inrichting voor het uitstomen van melkbussen en -tanks. In 1955 wordt de Rooms-Katholieke Schoolvereniging voor de Parochie van het Heilige Hart van Jezus de nieuwe eigenaar.

loading

Het pand blijft tot 1982 in handen van de schoolvereniging. Daarna wordt het voor het eerst omgebouwd tot een woon- en werkplek door een beeldend kunstenaar die het na zes jaar verkoopt aan de huidige eigenaar. Die heeft de verbouwing vervolgens verder uitgewerkt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu