Utrechters winnen ontwerpwedstrijd voor herontwikkeling 'Dudok aan het Diep'

'Dudok aan het Diep' in de visie van de Utrechtse combinatie Marseille Buiten/IRIS, winnaar van de ontwerpwedstrijd die de gemeente Groningen heeft uitgeschreven voor de herontwikkeling van het monumentale tankstationnetje aan de Diepenring. Foto's: Marseille Buiten/IRIS

De Utrechtse combinatie Marseille Buiten/IRIS is de winnaar van de ontwerpwedstrijd voor de herontwikkeling van het monument Dudok-tankstation aan de Diepenring in Groningen.

Het Utrechtse plan voor de aanleg van een groen wandel- en verblijfsparkje op en rond de locatie van het door architect Willem Dudok ontworpen pompstationnetje uit 1953 kreeg bij een online-verkiezing bijna de helft van de ruim 8000 uitgebrachte stemmen. Veel meer dan de concurrerende ontwerpen, van het Groningse LAOS/Vector-i en het Amsterdamse Korth Tielens/DS.

Tweede bij vakjury, maar winnaar dankzij online-steun

Bij de vakjury eindigde Marseille/IRIS op een tweede plek, maar de royale online-steun compenseerde dat ruimschoots. Het Amsterdamse Korth Tielens/DS werd door de jury als beste beoordeeld en LAOS/Vector-i als derde.

In de plannen van de Utrechters krijgt het Rijksmonument van Dudok een tweede leven als spil op een nieuw groen stadsplein dat zich ook uitstrekt tot op een steiger langs de kade. Het pompstation zelf wordt een uitgiftepunt voor koffie en (toeristische) informatie, onder het motto ‘Bijtanken bij Dudok’.

‘Dudok aan Diep wordt mooie, groene, toegankelijke plek’

Een terechte winnaar, vindt wethouder Roeland van der Schaaf. ,,Als je zo goed scoort bij zowel het publiek als de vakjury dan heb je het goed gedaan. Dudok aan het Diep is straks een mooie groene en voor iedereen toegankelijke plek voor alle Groningers.’’

Het plan wordt komend jaar verder uitgewerkt. De aanleg, begroot op zo’n 2 miljoen euro, begint volgend planning begin 2021. De gemeente is volgens Van der Schaaf nog in gesprek voor enkele (woon)boten in dit deel van de Diepenring waarvoor een alternatief moet worden gevonden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad