Verbouwing moet synagoge in Groningen in staat stellen het verhaal van Joods Groningen nog beter te vertellen

Foto: Willy van der Schuit

Bezoekers van de synagoge in de Folkingestraat in Groningen zitten de komende weken even in het stof. Stichting Oude Groninger Kerken en Stichting Folkingestraat Synagoge zijn begonnen met de verbouwing van het gebedshuis.

De verbouwing moet de synagoge de ruimte geven om het verhaal van Joods Groningen te vertellen.

‘Met fris schilderwerk, nieuwe elektra, een invalidentoilet, het verplaatsen van de cv en een uitgekiende verlichting is Stichting Folkingestraat Synagoge straks klaar om meer bezoekers te kunnen ontvangen’, licht Stichting Oude Groninger Kerken, de eigenaar van het gebouw, toe in een persbericht. ‘Een vernieuwde entree nodigt uit om een kijkje te nemen.’

De architectuur van het pand uit 1906 blijft daarbij intact.

Museale inrichting

‘De nieuwe museale opstelling zal geen belemmering vormen voor de culturele en religieuze activiteiten in het gebouw’, belooft SOGK.

Bezoekers worden in de nieuwe situatie door middel van digital storytelling meegenomen in Joodse rituelen, feesten en persoonlijke verhalen. ‘Ook op plekken waar de bezoekers het niet verwachten. Uiteraard maakt ook de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog deel uit van de verhaallijn.’

Toegankelijk maken mikwe

Een ander onderdeel van de plannen is het toegankelijk maken van het mikwe, de ruimte met de rituele baden in het Rabbinaatshuis. Er waren oorspronkelijk vier baden. Twee zijn nog zichtbaar.

De gang die de synagoge verbindt met de Nieuwstad krijgt een vaste tussenwand. Hierdoor ontstaat een tentoonstellingsruimte waar de bezoekers op weg naar het mikwe langs een grote vitrine lopen. Rituele voorwerpen en herinneringen aan Joodse Groningse bedrijven en personen krijgen hier een plek.

Enkele weken gesloten

De huidige, tijdelijke expositie Vrijheid met een zwarte rand is nog tot en met 27 september te zien. In oktober is de synagoge enkele weken gesloten, zodat de vloer en de entree aangepast kunnen worden. In februari 2021 is de nieuwe inrichting toegankelijk voor publiek.

menu