De bouwer van de nieuwe Zuidelijke Ringweg in Groningen, Combinatie Herepoort, sloot donderdagavond tussen Julianaplein en Europaplein voor een paar dagen een deel van de zuidelijk rijbaan (richting Hoogezand) af omdat een viaduct is beschadigd. Het veroorzaakte vrijdag in de ochtendspits lange files.

Wat is er aan de hand?

Projectorganisatie Aanpak Ring Zuid meldt dat er schade is ontdekt aan het viaduct over het Oude Winschoterdiep. Het gaat vermoedelijk om zettingsschade. Donderdagavond is een spoedreparatie uitgevoerd. Het bruggenhoofd is met extra zand verstevigd. Andere werkzaamheden in de bodem in de buurt van het viaduct zijn stilgelegd .

De stremming van één rijstrook duurt vanwege het onderzoek tenminste tot en met zondagochtend. In de nacht van zaterdag of zondag wordt de hele rijbaan voor afgesloten om de belastbaarheid van het viaduct met zware vrachtwagens te testen. De oorzaak van de verzakking is nog niet bekend. Aanpak Ring Zuid spreekt van een mogelijk gevolg van het intrillen van damwandplanken voor de bouwput van de verdiepte ligging. Het kan ook zijn dat het talud in beweging is gekomen door het afgraven van het talud van de voormalige zuidbaan en dat de damwand die het noordelijke talud tegen moet houden, niet stevig genoeg is.

Staat de weg nu op instorten?

Nee, zegt Aanpak Ring Zuid. Er is geen sprake van een gevaarlijke situatie. Daarom mag het verkeer gewoon over het viaduct rijden. Er is een rijstrook afgezet voor inspectie. ,,We moeten even kijken wat er precies aan de hand is. Dat doen we niet alleen aan de onderkant van het viaduct, maar ook vanaf de weg. Daar moeten we goed bij kunnen.’’

Wat was het gevolg?

Lange files op de A7 vanuit Leek en op de A28 vanuit Haren. Als de weg tussen Julianaplein en Europaplein zaterdagavond volledig dicht gaat, moeten weggebruikers een rondje maken via de andere delen van de Ring Groningen.

Gaat de weg zondagmiddag weer helemaal open?

Dat hangt van de uitkomsten van het onderzoek af, maar Aanpak Ring Zuid vermoedt van wel. De onderzoeksresultaten zijn er mogelijk zondag al maar misschien ook pas in de loop van de volgende week. Dan is duidelijk of er extra maatregelen nodig zijn en wat er precies moet gebeuren om herhaling te voorkomen. De zetting is ontdekt door sensoren die bewegingen in de omgeving van de weg permanent monitoren. Herepoort houdt op die manier alle viaducten in de weg maar ook woningen in de omgeving permanent in de gaten, zegt de woordvoerder.

Op welke plek is het precies?

De schade is ontdekt bij het westelijke brughoofd van het circa 220 meter lange viaduct ter hoogte van de Verlengde Meeuwerderweg, waar vroeger popcentrum Het Viaduct zat. Het viaduct langs de Meeuwerderbaan lag voor een groot deel boven een parkeerplaats en boven het Oude Winschoterdiep. Voor de duidelijkheid: de schade zit in het oude, voormalige noordelijke deel van het viaduct van de ringweg uit de jaren 60.

Dat deel is nu in gebruik als zuidbaan (verkeer richting Hoogezand). De oorspronkelijke zuidbaan is afgebroken om de bouwput voor de nieuwe weg te kunnen maken. Voor verkeer richting Drachten is een tijdelijke weg aangelegd. Die kwam eerder in het nieuws omdat voegen en het asfalt smolten bij extreem weer. Bij de recente hittegolf deden die problemen zich niet meer voor. ,,Daar is niets mee aan de hand. De maatregelen die daar zijn getroffen, hebben goed gewerkt.’’

Het westelijk bruggenhoofd van het viaduct is als het ware ingepakt met zand. Aan zowel de zijkanten als onder het viaduct is extra zand gestort.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
De nieuwe zuidelijke ringweg