Wat is toch die mysterieuze achthoek in de vijver in het Molukkenplantsoen in Groningen?

De 'mysterieuze' achthoek in de vijver in het Molukkenplantsoen. Foto: Matthijs Sorgdrager

Dankzij de vorst en de ijslaag werd de afgelopen weken een mysterieus object in de vijver in het Molukkenplantsoen in Groningen nog zichtbaarder. De gemeente geeft uitsluitsel: het is geen ufo, maar het gaat om een bijzondere uitvinding voor de riolering.

Buurtbewoner Rik Kreijkens probeerde de afgelopen tijd te achterhalen wat de mysterieuze achthoek precies was. Met een vriend zocht hij op Google naar een verklaring, maar dat lukte niet. Ondertussen werd het figuur alleen maar zichtbaarder door de ijsgroei.

Volgens Kreijkens stelden buren zich dezelfde vraag: ,,Iedereen heeft het erover en de gekste verklaringen gaan rond. De een denkt dat het net vissen beschermt tegen aalscholvers, reigers en andere jagers. De ander grapt dat het een landingsplaats voor ufo’s is. Wat het ook is, we zijn allemaal erg nieuwsgierig geworden.’’

Gemeente: het is een zinkbak

Ook Peter Steinfort, woordvoerder van de gemeente Groningen, moet in eerste instantie het antwoord schuldig blijven. Een ambtenaar geeft hem uitsluitsel: „Het is een prachtige Groningse uitvinding waar zelfs octrooi voor is aangevraagd. Wat je ziet is de unieke zinkbak die dient als riool-overstort.’’

,,Als het hard regent, loopt het riool vol met water en dat moet ergens naartoe, zoals deze bak. Normaal gesproken wordt vanaf boven het overtollige rioolwater erin gepompt, maar in dit geval niet. In deze bak wordt het van onderaf erin gepompt. Omdat vervuild rioolwater zwaarder is dan gewoon water blijft het in de bak zitten zonder dat het de rest van het water vervuilt. Als het na verloop van tijd droger is en de riolen weer leger worden, stroomt het water terug het riool in.”


Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad