De kansen voor een knarrenhof in het nieuwe stadsdeel Meerstad zijn nog lang niet verkeken. De initiatiefnemers zijn te somber over de haalbaarheid van zo’n woongemeenschap voor en door ouderen, zegt wethouder Roeland van der Schaaf.

De vereniging Noaberhof luidde deze week de noodklok. Na acht jaar praten en wachten heeft de gemeente deze groep seniore Groningers een kavel toegewezen in Meerstad, maar die zou te klein zijn om de plannen rendabel te kunnen realiseren. Op 31 maart houden de Groningse ‘knarren’ een protestactie op de Grote Markt.

Kritiek initiatiefnemers is voorbarig, vindt wethouder

Dat is volgens Van der Schaaf veel te voorbarig. Hij bestrijdt dat er in Meerstad niet genoeg grond beschikbaar is om het project van de grond te krijgen. De gemeente heeft de initiatiefnemers in eerste instantie een kavel aangeboden voor veertien huizen. Dat is volgens de vereniging te weinig, maar volgens de wethouder is er pal naast plek voor nog eens twaalf.

In april en mei bekijken de gemeente en Bureau Meerstad, de ontwikkelaar van het stadsdeel, samen met de initiatiefnemers wat precies de mogelijkheden zijn in het jongste uitbreidingsplan De Zeilen 2. ,,We waren al in gesprek en daar gaan we mee door’’, zei Van der Schaaf woensdag op vragen van ChristenUnie-raadslid Tessa Moorlag. ,,Er is geen enkele reden om te denken dat het niet zou kunnen.’’

‘Miscommunicatie’ zet druk op verhouding met knarren

De wethouder is lichtelijk gepikeerd over de felle kritiek van Noaberhof en over het protest van komende week. Groningen biedt volgens hem juist alle medewerking aan dit soort woongemeenschappen voor ouderen. De afgelopen twintig jaar zijn al honderden woningen in dergelijke projecten gerealiseerd.

Zo verrijst in het Ebbingekwartier nu het wooncomplex de Ebbingehof. In de toekomst wil ook in de toekomstige stadsdelen Stadshavens en Suikerzijde vergelijkbare projecten mogelijk maken. Ook de Noaberhof zijn al eerder twee locaties aangereikt, zegt Van der Schaaf, ,,Maar met name met die groep is regelmatig sprake van miscommunicatie.’’ ,,Er leven wat beelden over en weer waar wij ons niet in herkennen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad