Wordt het één meter brede laantje tussen de woningen aan de Postkade 15 en 16 in Stadskanaal afgesloten als openbare weg voor wandelaars en fietsers of wordt het toch opengehouden?

Op maandag 14 juni neemt de gemeenteraad een besluit.

De smalle doorgang met een lengte van enkele tientallen meters wordt al sinds 1902 gebruikt door de bewoners van het Vrijdomstreekje, de Spoorstraat en later de Rail. Zij gebruiken het laantje tussen de niet verlichte Museumweg en Postkade als ontsluitingsroute richting de Poststraat en de Handelsstraat waar onder meer winkels, brievenbus, bushalte en ook de apotheek zijn gevestigd.

Het college van burgemeester en wethouders steunt het verzoek van de direct aanwonenden - tevens eigenaren van de grond. Zij zijn al enkele decennia bezig om de doorgang aan de openbaarheid te onttrekken.

Raad komt er maar niet uit

Een jaar geleden staakten de stemmen (tien tegen tien), drie raadsleden waren destijds niet aanwezig. Komende maandag staat het onderwerp wederom op de agenda. Het voorstel van het college krijgt groen licht van de coalitiepartijen ChristenUnie, CDA en VVD (twaalf raadsleden). De andere partijen zijn wellicht nog tegen sluiting, maar zij komen opgeteld niet verder dan elf stemmen. Kortom: het is een kwestie van koppen tellen.

Buurtbewoners zien de bui hangen

De buurtbewoners ‘in ‘t Streekje’ leven tussen hoop en vrees, maar ze zien de bui min of meer al hangen. En dat terwijl 118 handtekeningen zijn verzameld. Als het laantje wordt afgesloten, moet een omweg van bijna 900 meter worden gemaakt om bij de voorzieningen te komen. En weer terug.

„We hopen dat het pad toch nog open kan blijven voor de buurtbewoners voor de leefbaarheid. Het voelt bovendien heel vertrouwd. We hebben ook al voorgesteld om het laantje ‘s avonds af te sluiten om eventuele overlast te voorkomen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stadskanaal