'Nieuwe Knoalster burgemeester opent deuren'

Waarnemend burgemeester Yvonne van Mastrigt van Stadskanaal krijgt de ambtsketen omgehangen door haar man Martin. Foto: Harry Tielman

De nieuwe kroonbenoemde burgemeester van Stadskanaal moet een verbinder zijn die de samenwerking zoekt met buurgemeenten die kampen met dezelfde financiële en sociaal-economische problemen en nieuwe deuren opent die anders gesloten zouden blijven.

Dat stelde de gemeenteraad van Stadskanaal gisteren voor in een speciaal belegde vergadering in het Geert Teis Theater. De commissaris van de Koning René Paas nam die opdracht aan, waarschijnlijk heeft Stadskanaal dan in januari een nieuwe, eigen burgemeester voor een langere periode.

Tot die tijd is Yvonne van Mastrigt ingevlogen om de taken van burgemeester waar te nemen. Zij werd na de vergadering officieel beëdigd. Ze komt in een turbulente tijd: Stadskanaal heeft het financieel moeilijk, de nieuwe waarnemer wil oog houdenvvoor de sociaal zwakkeren. „Gemeentes zijn het fundament van de samenleving. Dat fundament dreigt aan corrosie onderhevig te raken.” In Stadskanaal houdt men de hand niet alleen op, benadrukt ze maar die wordt ook uitgestoken. „Accepteer onze kwaliteit en dat Nederland ook wat te bieden heeft. De vraag aan Nederland is om dat ook te gebruiken.”

Juist dat zoekt de Stadskanaal in een nieuwe kroonbenoemde burgemeester. Bert van Beek (CU), die namens de raad sprak, zei dat de burgemeester herkenbaar moet zijn, overtuiging moet hebben en een klimaat moet scheppen voor verandering en daarbij nieuwe deuren opent. De eerste burger moet empathie, betrokkenheid en daadkracht hebben en bovenal: zes jaar verbonden blijven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stadskanaal