Regenboogstand op open dag moet 'anders' zijn normaliseren

Thea en Miriam van LHBTI Veenkoloniën willen vooral zichtbaar zijn Foto: DVHN

Het Noorderpoort College in Stadskanaal zette voor het eerst een LHTBI-stand neer tijdens de Open Dag die vrijdag werd gehouden. Het is een springplank om anders geaardheid te normaliseren: „ik denk persoonlijk dat daar een nut en noodzaak voor is”, vertelt directeur Astrid Kramer van de school.

Bij de fleurige tafel pakt student Kim (21) juist een spekje uit de cowboyhoed - uiteraard in de regenboogkleuren. „Ik denk dat het heel belangrijk is dat ze hier vandaag staan”, vertelt ze. Zelf is ze biseksueel. „Dat is tegenwoordig helemaal niet zo vreemd. Maar het is wel super nodig voor leerlingen om te weten dat ze zichzelf kunnen zijn.”

‘Boerse weerhoudt uit de kast komen’

Op de school zitten honderden leerlingen zo’n tien procent daarvan is anders geaard, weet ze. „Het is nodig dat er aandacht voor is. Het boerse uit de provincie houdt veel leerlingen tegen om zichzelf te kunnen zijn.” Vaak durven ze niet voor hun geaardheid uit te komen, uit vrees gepest te worden.

Juist daarom zocht Kramer contact met de LHBTI afdeling Veenkoloniën Westerwolde. In de leeftijd waarop de jongeren naar het beroepsonderwijs gaan, leren zij zichzelf beter kennen en ontdekken. „Dan moet juist de school een plek zijn waarop je dat in alle veiligheid kunt doen.”

Open deur

Een veelgehoord en doorgaans geaccepteerd riedeltje, zou men denken. Toch is het onderwerp nog niet voor iedereen eenvoudig te bespreken of te accepteren. Kramer: „Ik denk dat het in het verleden redelijk onderbelicht is geweest. Je moet hier kunnen houden van wie je wilt, maar het is nog steeds een onderwerp dat helaas niet open en bloot op tafel ligt. Er zijn nog steeds veel jongeren die het lastig vinden en die zich bijvoorbeeld veroordeeld voelen.”

Is het niet vreemd dat er een informatiestand is? Gebeurt het niet op meer scholen? Kramer: „Ik heb er niemand over gehoord van andere scholen of misschien vonden mensen het wel minder nodig.”

Onbekend maakt onbemind

Dat herkennen Thea de Boer en Miriam Kuppers. Het was Thea die student Kim het spekje aanbood. Zij werden niet eerder bij andere scholen gevraagd. „Dat komt eigenlijk niet voor, meestal moeten we er zelf achteraan.” Ze sprongen echter maar wat graag achter de tafel. „Onbekend maakt onbemind. Voor ons gaat het erom dat we zichtbaar zijn. Dat mensen weten dat we er zijn.”

Het loopt niet direct storm op de uitgestalde armbanden, folders en de hoed met spekjes. „Je merkt toch ook veel schroom. Dat heeft ook tijd nodig. Je kunt iemand ook niet dwingen om zich ergens anders over te voelen. Iedereen moet dat in zijn eigen tempo doen. Het is toch nog een dingetje.”

menu