Taakstraf voor beroving 90-jarige

NIEUWE PEKELA Een 19-jarige man uit Oude Pekela is veroordeeld tot tachtig uur werkstraf, waarvan veertig uur voorwaardelijk, voor de diefstal van een kassa met inhoud uit tabakswinkel Vos in Nieuwe Pekela.

In de middag van 30 januari kwamen twee jongemannen de winkel binnen. Ze namen zes pakjes shag mee en waren ook uit op de kassa, maar die zat vast met een stroomkabel. Ze vertrokken weer en kwamen na een uur terug met een tang om de kabel door te knippen.

De winkelier, een 90-jarige vrouw, woont in het huis achter de winkel. De kameraad van de Pekelder leunde tegen de deur die winkel van woonhuis scheidde, zodat de vrouw na het horen van de winkelbel niet binnen kon komen.

,,Maar als ze hen wel had betrapt, dan hadden ze er flink van langs gekregen. Ze mag dan 90 zijn, maar ze staat wel haar mannetje", zei haar zoon in de rechtbank.

De jongemannen gingen ervandoor met de kassa. Bij de zwemplas verdeelden ze de inhoud, zo'n 180 euro. De minderjarige vriend van de 19-jarige staat vrijdag voor de rechter. Volgens de Pekelder waren ze uit geldgebrek bij de sigarenzaak terechtgekomen. ,,Stelen van een 90-jarige is toch laffer dan een overval op bijvoorbeeld een 35-jarige winkelier", oordeelde de rechter.

Na de diefstal plaatste een vrouw uit het dorp, die de jongens achterna was gegaan, een bericht op Facebook. Al gauw zong het rond dat de Pekelder betrokken was bij de diefstal. ,,Daarom is hij later ook door een aantal mensen in elkaar geslagen", zei advocaat Fred Kappelhof, die daarom pleitte voor een lagere straf. ,,Er is voor eigen rechter gespeeld." De man had van de mishandeling aangifte gedaan.

Toch hield de rechter vast aan de eis van de officier van justitie. De man moet samen met zijn kameraad de 90-jarige vrouw een schadevergoeding van bijna 700 euro betalen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.