Negentien kunstenaars lieten zich inspireren door verhalen en objecten die in het Veenkoloniaal Museum te vinden zijn. Het resultaat is eerst in Veendam en later in het Letse Riga te zien. Vrijdag is de opening.

De expositie Groningen Riga, de Klassieke Verbinding , vanaf vrijdag te zien in het Veenkoloniaal Museum in Veendam, kwam tot stand in samenwerking met de AKKA. Dat is de alumnivereniging van de Klassieke Academie in Groningen. De eeuwenoude connectie tussen Groningen en Riga staat centraal. ,,Die bestaat al sinds de Hanzetijd’’, zegt museumdirecteur Hendrik Andries Hachmer.

Verhalen en ideeën

Halverwege de negentiende eeuw kwamen zes van de tien zeeschepen uit Veendam, Wildervank, de Pekela’s, Hoogezand en Sappemeer. Vooral de Oostzeevaart speelde een belangrijke rol met hout, graan en bouwmaterialen als belangrijke handelsgoederen. Tal van documenten, handelscontracten, meegebrachte souvenirs als Russisch porselein, zogeheten Riganappen en zilveren Oostzeelepels, serviesgoed en scheepsportretten, herinneren aan die tijd. Het museum ligt er vol mee. Net als met scheepsjournalen en dagboeken vol verhalen en nieuwe ideeën.

Diane Brodie

,,Ik ben gek op die verhalen’’, zegt Diane Brodie uit Blauwestad, een van de deelnemende kunstenaars. ,,Zonder mensen heb je geen verhaal. Uit de verslagen en dagboeken die ik heb gelezen, komt spontaan een beeld op van de personen die naar Letland gingen, hoe ze gewerkt en geleefd hebben.’’

Ze is er zelf geweest. Twee stillevens zijn van haar. Ze verbeelden ‘een Nederlandse schipper en zijn vrouw’. Modellen uit de buurt zijn aangekleed met kleding uit het museum.

Erna Kroezen

,,Ik ben meer geïnteresseerd in het object’’, zegt Erna Kroezen uit Gieterveen. ,,Waar heb ik mij door laten inspireren? Touwen, sloepen en schoepen. Struinend door het museum dook ik in de geschiedenis van de scheepvaart. Ik ben bij boten blijven hangen. Fascinerend.’’ Van verschillende objecten maakte ze foto’s. ,,Ik zoomde in, legde vast en keek naar het lijnenspel.’’

Beitske Sikkema

Beitske Sikkema uit Haren liet zich inspireren door het gedicht De Zeeman van Judith Herzberg. ,,Nee, dat is geen object uit het museum, maar het heeft wel een direct verband met het onderwerp. Het gaat over het verlangen, het wachten op elkaar. De zeevarenden die maanden weg zijn, de vrouwen die achterblijven. Ik heb het museum een aantal keren bezocht en de collectie uitgebreid bekeken. Ik werd als het ware richting dit gedicht geduwd.’’

Vrijdag is de opening van de tentoonstelling (die vanwege corona een aantal malen is uitgesteld) door commissaris van de Koning René Paas en Aiga Liepina, de Letse ambassadeur in Nederland. Tot en met 5 september is de expositie in Veendam. Daarna verhuist een deel van het werk naar het Mencendorfa Nams Museum in Riga, waarmee het Veenkoloniaal Museum sinds 2006 banden heeft.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Veendam