Zweefvliegers van de Noord Nederlandse Zweefvlieg Club uit Veendam startten het seizoen met twee bijzondere vluchten: over zee naar Ameland en vervolgens door naar Harlingen en over de stad Groningen.

Meestal kan niet over Groningen gevlogen worden omdat zweefvliegers rekening moeten houden met het luchtruim van Groningen Airport Eelde. Op Koningsdag draaide de wind naar het zuidoosten, wat zorgde voor een bijzonder weerbeeld, meldt de Noord Nederlandse Zweefvlieg Club.

‘De wind zorgde ervoor dat er in het noorden van Nederland, zelfs tot boven de Waddenzee, goede thermiek (opstijgende lucht) ontstond. Met deze voorspelling gingen de twee prestatievliegtuigen van de vliegclub op pad voor een bijzondere vlucht.’

Zonder motor over zee

Beide vliegtuigen zijn (zonder motor) over zee naar Ameland gevlogen en daarna door naar Harlingen. Vanuit Harlingen werd weer terug gevlogen naar de thuisbasis in Veendam.

loading

Lange afstandsvluchten van meer dan 500 kilometer afstand zijn niet ongewoon voor de zweefvliegers, maar een vlucht waarbij het mogelijk is om boven de Waddenzee te vliegen is uitzonderlijk, meldt de club.

Over de stad

‘Ook bijzonder was de mogelijkheid om boven de stad Groningen te vliegen. Iets wat niet vaak gebeurt omdat er rekening moet worden gehouden met het luchtruim van vliegveld Eelde. Met dit weer was het mogelijk om zo hoog te stijgen, soms zelfs tot 1900 meter, dat het mogelijk was om over het gebied van Eelde heen te vliegen.’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Veendam