Modelbouwers in de ban van miniatuurwereld in Veendam: 'Dit geeft mij rust'

Henk Lourens heeft een peepshow op zijn kermis. Foto: Ina Reitzema

Ze hebben oog voor detail en houden van gepriegel. Liefhebbers van miniatuurtreinen, -auto’s, -vliegtuigen en andere objecten troffen elkaar dit weekend op de Noordelijke Spoor- en Modelbouwdagen in Veendam.

,,Dit geeft mij rust’’, zegt Gerhardt Hulzebos terwijl hij een nieuw mini-elementje voor zijn miniatuurwerkplaats in elkaar zet. Geduldig en vol overgave priegelt hij de super kleine onderdelen in elkaar.

,,Dit is kunst’’, zegt de toekijkende Kees Huizen. De voorzitter van de Modelrailgroep Veendam, organisator van de tweedaagse beurs in de Sorgvliethal, bouwt een tafeltje verder aan een schaalmodel van kartonfabriek Scholten uit Sappemeer. ,,Er komen ook treinen bij. Die reden vroeger af en aan om kalk en stro aan te leveren en karton weer af te voeren.’’ Hij wijst op een oude zwartwit foto van het monumentale complex, waar tegenwoordig kartonproducent Eska zetelt.

Miniatuurkermis met felle kleuren en lampjes

Gjalt Kootstra (79) showt antieke treinen van blik. ,,Hij restaureert alles zelf’’, vertelt zijn trotse broer Douwe (68). Alle loc’s worden elektrisch aangedreven, maar niet digitaal. ,,Ze rijden altijd. Het moderne spul heeft vaak storingen.’’ De broers hebben een ‘topweekend’.

De zeer complete kermis van Henk Lourens trekt veel bekijks. Letterlijk een attractie. Veel beweging, flikkerende lampjes, felle kleuren, met kermismuziek. ,,Ik heb hier vijftien jaar aan gebouwd’’, zegt hij trots. Het bouwwerkje is een zweefmodel uit 1966. Maar er zijn ook moderne creaties, zoals het reuzenrad, met inimini mensen in de stoeltjes. ,,Dit was een bouwpakket. Heel veel werk. Zo opgesteld, hangt hier een prijskaartje aan van duizend euro.’’

Peepshow met blote dames

De kermis heeft ook een peepshow. Lourens tilt het deksel van de kijkdoos af en wijst gniffelend op de dames op en rond een catwalk binnen. ,,Allemaal naakt.’’ Maar ze zijn zo klein dat niemand er aanstoot aan kan nemen. De Kermis oogt kwetsbaar. Om te voorkomen dat kinderen overal aan zitten is er één attractie die ze mogen bedienen. ,,Wow’’, roept een meisje als ze aan de handel trekt en met een knal een vliegtuigje aan een zweefbaan lanceert. Lourens: ,,Het werkt. Kinderen blijven van de rest af.’’

Radiografisch bestuurbare boten

Veel liefhebbers, vooral mannen, komen met hun gezin. Er is zoveel te zien, dat kinderen zich prima vermaken. In een waterbassin mogen ze radiografisch bestuurde boten heen en weer laten varen. Maar ook veel mannen vinden dat leuk om te doen. Op een vrachtwagenbaan laten mannen hun gevaartes rondrijden, met ronkende motoren en zwaailichten. Ook hier geldt: alles is op schaal.

Treinendokter

Zijn er technische problemen met een trein? De modelrailgroep heeft meerdere treinendokters. Thijs Koelewijn is nog maar 16 jaar, maar heeft al menig liefhebber uit de brand geholpen. ,,Ik kan het kleine werk zelf niet meer goed zien’’, zegt voorzitter Huizen. ,,Ik vertrouw hem graag mijn treintjes toe.’’ Thijs is net begonnen aan de opleiding technicus engeneering aan het Alfa-College. Hij is twee jaar lid. De club telt nog twee tienerleden. ,,We zijn erg blij met deze aanwas’’, glundert Huizen.


menu