Voordoor (met een luisterend oor) viert vijfde verjaardag

Gezelligheid in de tuin bij de verjaardag van Voordoor. Annemiek Broekema Wiechers

De stichting Voordoor bestaat 5 jaar en dat wordt gevierd in de tuinkamer achter het huis van initiatiefneemster Tiny Meijer. In het gebouw wordt gesjoeld en is wat organisatorische bedrijvigheid, maar de meeste mensen zitten gezellig in de mooie tuin. Met gebak, want het is een feestelijk jubileum.

Tiny, hoe is deze stichting ontstaan en voor wie is het bedoeld?

,,Het is bedoeld voor iedereen, niemand uitgezonderd. Ik heb jaren geleden een talententraining van Compaen gevolgd, omdat ik werkzoekend was en een burn-out had. Dat was een training waarbij je inzicht kreeg in je eigen mogelijkheden en ook in andermans kwaliteiten. Dat is me erg goed bevallen en tegenwoordig geef ik die trainingen zelf.”

Hoe ontwikkel je een burn-out?

,,In mijn geval ontstond het doordat ik langdurig teveel van mezelf eiste zonder bij te tanken. Ik merkte ook dat hierdoor mijn creatieve kant volledig blokkeerde.”

En hoe is het nu?

,,Ik ben weer helemaal hersteld en hoop met onze stichting ook mensen te behoeden voor een burn-out. Wanneer je je gewaardeerd voelt krijg je meer ruimte voor jezelf en kun je weer creatiever denken.”

Wat zijn verder de doelen van de stichting?

,,We willen mensen een veilige, gezellige plaats bieden, waar ieder zichzelf kan zijn. Sommige mensen komen een kop koffie drinken, anderen blijven een paar uur, alles is goed. Je hoeft niet arm of rijk, geslaagd of gefaald, populair of eenling te zijn, we zijn er voor iedereen. We willen mensen laten voelen dat ze belangrijk zijn en ertoe doen.”

Welke activiteiten worden er zoal gedaan?

,,We koken en eten met elkaar, op dinsdag hebben we een creatieve dag. Er wordt nu veel in de kas en de tuin gewerkt, karaoke, spelletjes en natuurlijk drinken we gezellig koffie. Vaak ontstaan tijdens het kletsen de mooiste plannen en daar gaan we dan mee bezig. Zo kwam laatst iemand met de vraag of we een ouderwetse theemuts zou kunnen maken. Inmiddels hebben we theemutsen in de verkoop.”

Wat hebben jullie nog meer te koop? En wat doe je met de winst?

,,We verkopen hondenmanden, jam, speelkleden voor baby’s, droge worst en die theemutsen dus. We verdienen er nauwelijks aan, maar als er winst is dan investeren we dat weer in de stichting. Ook krijgen we regelmatig donaties van bedrijven en particulieren.”

Ineens schuift Ina aan. Ik heb Ina in januari gesproken over haar koudwater-zwemmerij en nu is ze hier dus ook.

Hoe raak jij hier nou weer verzeild?

,,Tiny is mijn nicht en gaandeweg ben ik steeds meer betrokken geraakt bij haar werk. Ik vind het fijn dat ik mensen een luisterend oor kan bieden zonder verplichtingen. Soms hebben we de mooiste en diepgaandste gesprekken tijdens het knutselen of aardappels schillen. Veel mensen ondervinden emotionele armoede, ze voelen dagelijks een groot gemis zonder dat het de omgeving opvalt. En het is altijd gezellig! Dus kom eens langs, Kammingastraat 16, dinsdag vanaf 10 tot ongeveer 3 en vrijdagen vanaf 2 tot in de avond.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Veendam