Foto: Jan Heuff

Bankje West-Terschelling moet weg: 'Weer een burgerinitiatief om zeep geholpen'

Foto: Jan Heuff

Het bankje dat bewoners van de Westerbuurtstraat op West-Terschelling deze zomer bij het Zeeliedenmonument plaatsten, moet weg. ,,Weer een burgerinitiatief om zeep geholpen”, reageert buurtbewoner Jan Ybema vol onbegrip.

De bank met riant uitzicht tot aan Vlieland, stond tot genoegen van vele eilanders en toeristen al jaren aan het Groene Strand, maar moest onlangs plaatsmaken voor appartementenbouw op het B&Y-terrein.

Ybema en zijn buren knapten het buitenmeubilair op, schilderden het in de vrolijke kleuren van de Terschellinger vlag, monteerden een verhoogde rugleuning tegen de koude oostenwind en kozen een nieuwe plek, vijftig meter verderop – met een zo mogelijk nog weidsere blik op wad en wolken.

Doorn in het oog

Voor een buur aan de Willem Barentszkade is het object echter een doorn in het oog. Die heeft, weten de Westerbuurtstraatbewoners met stelligheid, de gemeente verzocht het bankje te verwijderen. De Fumo maakte foto’s van het illegale meubelstuk en legde een dossier aan. Er zal worden gehandhaafd, besliste het college van B en W deze week.

,,Als het zover komt, steken we hem wel in de fik”, zegt een van de boze buren narrig. ,,Grote zaken blijven liggen en zo’n kleinigheid pakken ze gelijk aan. Lekker makkelijk.”

Andere bankjes

Aan de voet van het monument staan wel enkele andere banken, maar die zijn van de zee afgekeerd en bieden slechts zicht op geparkeerde auto’s, een hoge gsm-mast en huizen.

Ybema ziet weinig heil in een officiële bouwaanvraag. ,,Als dat net zo lang gaat duren als die appartementen hier aan het Groene Strand (ruim 25 jaar, red.), dan leven wij allang niet meer.”

menu