Fietsers maakten vanaf half april al dankbaar gebruik van het nieuwe fietspad door de Eierlandse Duinen op Texel, maar nu is het ook officieel geopend door gedeputeerde Esther Rommel. Het plan voor het knooppunt op de Zanddijk bij de belangrijkste entree van De Slufter laat echter nog op zich wachten.

De gedeputeerde van de provincie Noord-Holland knipte samen met verantwoordelijk wethouder Edo Kooiman het lintje door. De opening van het fietspad is de eerste mijlpaal in het in totaal dertig kilometer lange fietspadenbestand van Staatsbosbeheer dat nu gereconstrueerd wordt door de gemeente Texel.

loading

Goed fietspadennetwert van groot toeristisch belang

Het traject vanaf de Ruigendijk, net buiten badplaats De Koog, tot aan de vuurtoren in De Cocksdorp is misschien wel het meest bereden fietspad op Texel. Het verkeerde in zeer slechte staat. Er was wethouder Kooiman ook veel aan gelegen om het fietspad toekomstbestendig te maken en dus aan te passen aan de toegenomen intensiteit van het fietsverkeer. Daarom is het verbreed tot drieënhalve meter. Het fietspad is geheel in beton uitgevoerd.

Voor Texel is een goed fietspadennetwerk van groot toeristisch belang. Na lang overleg werd in januari van dit jaar officieel geregeld dat de gemeente het onderhoud en beheer van 30 kilometer fietspad van Staatsbosbeheer op het eiland heeft overgenomen. De provincie heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld door een fikse financiële bijdrage en steun bij het verkrijgen van de noodzakelijke vergunningen voor het fietspad door de Eierlandse Duinen.

Dat laatste had veel voeten in de aarde doordat het traject door beschermd natuurgebied loopt en er voor compensatie van waardevolle natuurgrond moest worden gezorgd.

Herinrichtingsplan voor pleintje voor Sluftercafé

Ook was er veel te doen over het gedeelte dat langs de Zanddijk loopt, langs verschillende bungalowparken tot aan het Sluftercafé. Omwonenden en andere belanghebbenden vonden het door de gemeente gepresenteerde ontwerp, waarbij het aparte fietspad verdween, onveilig.

Nu is het deel van de Zanddijk dat eerder voor auto’s bestemd was tussen de Muyweg en bungalowpark Slufterduin omgebouwd tot fietspad. De Zanddijk is afgesloten voor doorgaand verkeer.

Er wordt nog gewerkt aan een apart herinrichtingsplan voor het ’pleintje’ voor het Sluftercafé. De weg voor de trap naar het populaire natuurgebied De Slufter is een belangrijk knooppunt waar wandelaars, fietsers, auto’s en bussen samenkomen. Alle verkeer dat geen bestemmingsverkeer is, moet hier keren.

Volgens de gemeentewoordvoerder is het plan nog in de interne fase, waarbij sprake is van een ruw ontwerp. Met de eigenaar van het Sluftercafé en de eigenaar van veel grond op deze plek is al wel gesproken over de wenselijke situatie. De gemeente laat eerst meerdere concepten maken.

Overige belanghebbenden worden mogelijk nog betrokken bij het beste planconcept, voordat het college hierover een besluit neemt, aldus de woordvoerder.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden
Waddengebied