Drie partijen in nieuwe coalitie Ameland. VVD haakt aan

Wethouders Theo Faber en Ellen Bruin Slot overleggen over de crisis in de raad van Ameland. met de leden van de Ameland Een fractie. In het midden fractieleider Sjiard Bonthuis. Foto: Jan Spoelstra

De nieuwe politieke coalitie op Ameland bestaat uit AmelandEén, Algemeen Belang Ameland en de VVD. Samen hebben ze 8 van de 11 zetels.

Op het eiland was een nieuwe coalitie nodig omdat begin januari het enige PvdA-raadslid uit de coalitie en de partij stapte. Na de installatie van nieuwe burgemeester Leo Pieter Stoel, half januari, begon grootste partij AmelandÉen met verkennende gesprekken voor een nieuwe politie samenwerking.

Al snel werd bekend dat AmelandEén onderhandelde met tweede partij Algemeen Belang Ameland (twee zetels). Nu blijkt dat ook de VVD aanhaakt. Na de coalitiebreuk door de PvdA analyseerde AmelandEén dat de vorige coalitie met 7 van de 11 zetels en slechts 2 partijen wellicht te smal was.

Tijdens de eerstvolgende raadsvergadering van 9 maart worden Theo Faber (AmelandEén) en raadsnestor Piet IJnsen (Algemeen Belang Ameland) voorgedragen als wethouder.

menu