Duitsland weigert vooralsnog containerschepen te waarschuwen bij ruig weer boven de Waddeneilanden

Foto: Kustwacht Nederland

Duitsland weigert vooralsnog containerschepen te waarschuwen die bij ruig weer de zuidelijke vaarroute boven de Waddeneilanden nemen.

Het Duitse ministerie van Verkeer vindt dat voorbarig. Het wacht op de resultaten van een onderzoek naar het ongeluk met de MSC Zoe van begin vorig jaar.

Afgelopen week verloor het schip de OOCL Rauma zeven containers boven de eilanden, 43 kilometer boven Ameland. Dat gebeurde bij golfhoogten op zee van 5 meter of meer.

In Den Haag zit de Tweede Kamer Inframinister Cora van Nieuwenhuizen al maanden op de huid; de politiek wil de zuidelijke route, die bekendstaat als ondiep, liefst direct afsluiten.

Ongelukken met containerschepen niet te vergelijken

De ongelukken met beide containerschepen zijn niet te vergelijken, meldt Van Nieuwenhuizen. De MSC Zoe was een gigant van bijna 400 meter lengte, de OOCL Rauma mat 179 meter. Dat laatste is in de sector relatief klein. Stormwaarschuwingen gaan in dat geval niet op. Die gelden pas voor schepen langer dan 300 meter.

In haar uitleg aan de Tweede Kamer schrijft de minister bovendien dat de Duitsers vooralsnog weigeren om de containervaart bij stormweer te waarschuwen, zoals de Nederlandse Kustwacht wel doet.

,,De schepen die de verkeersbaan van oost naar west varen, zoals de OOCL Rauma in dit geval, kiezen al in Duitsland hun vaarroute en ontvangen daar dus geen waarschuwing.’’

Uit het onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) moet eerst onomstotelijk blijken dat het ongeluk met de MSC Zoe werd veroorzaakt doordat het schip de zeebodem raakte. Pas dan gaan de Duitsers overstag.

Na de zomer voorstel tot afsluiting

De minister hoopt desalniettemin na de zomer, samen met de Duitsers, een voorstel tot afsluiting te kunnen inbrengen bij de IMO, de International Maritime Organization. In opdracht van Van Nieuwenhuizen doet ook maritiem onderzoeksinstituut Marin onderzoek naar de risico’s van de scheepvaartroute.

De Rauma was onderweg van Finland naar Rotterdam. Het schip verloor dinsdagmiddag 11 februari rond half twee drie containers, kort daarna nog twee en in de nacht erop nog eens drie. Ze waren gevuld met papier, karton, melkpoeder en papiermachines. Een deel van de containers en de lading is geborgen.

De MSC Zoe verloor vorig jaar 342 containers.

menu