Foto: ANP

Fietskaartjes NS wederom fors duurder, mede door zomerdrukte naar Wadden

Foto: ANP

Fietskaartjes voor NS-treinen worden voor het tweede jaar op rij fors duurder. NS wijt de prijsstijging aan zomerdrukte richting Vlieland en Terschelling.

Omdat steeds meer eilandgangers uit het hele land hun eigen fiets meenemen op vakantie, is daar in intercity’s tussen Zwolle en Leeuwarden op zomermiddagen te weinig plaats voor. NS zet dan op dit traject daarom langere treinen in.

De extra kosten hiervan worden net als vorig jaar verrekend in het tarief van de landelijk geldige NS-dagkaart voor de fiets. De nationale spoorvervoerder vroeg vorig jaar nog 6,20 euro voor zo’n kaartje. Volgend jaar zal dit biljet 7,50 kosten, een prijsstijging van 21 procent in twee jaar. Berijders van de fietsen betalen in 2020 voor zichzelf slechts 3,3 procent meer dan in 2018, overeenkomstig de inflatie.

Te gemakkelijk

Ov-reizigersorganisatie Rover en de Fietsersbond vinden dat NS het gebruik van de trein door fietsers in het algemeen op deze manier ontmoedigt. Het is al te gemakkelijk om de prijs te verhogen als de vraag stijgt, zegt Wim Bot, de lobbyist voor de Fietsersbond. ,,Je kunt ook het aanbod uitbreiden door meer plekken voor fietsen te maken.”

De reizigersclubs wijzen op de Arriva-trein tussen Leeuwarden en Harlingen-Haven, waarvan op piekdagen een wagon is ingericht voor veel fietsen, ten koste van stoelen. In stedelijke gebieden in Duitsland is dat in forensentreinen van Deutsche Bahn al jaren staande praktijk.

Protesten tevergeefs

Net als vorig jaar was het protest tegen de prijsverhoging bij NS voor meegenomen fietsen tevergeefs. Een woordvoerder van het bedrijf kondigt wel een studie aan naar alternatieven, waaronder een reserveringsplicht voor fietsplekken.

NS hamert bij kritiek op het summiere aanbod van fietsplekken steevast op de royale investeringen in stationsstallingen en de blauwgele ov-fietsen die daar schappelijk te huur zijn. Deze service lenigt volgens de Fietsersbond niet de noden van sportieve en milieubewuste vakantiegangers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden
menu