Burgemeester Ineke van Gent van gemeente Schiermonnikoog riep gasbedrijf ONE-Dyas dinsdag op zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en niet te gaan boren naar gas in het gasveld ten noorden van Schiermonnikoog.

De burgemeester deed deze oproep tijdens een gesprek met vertegenwoordigers van het bedrijf.

Van Gent: ,,In plaats van een klein gasveld leeg te pompen in het unieke onderwatergebied Borkumse Stenen, nabij Nationaal Park Schiermonnikoog en UNESCO-werelderfgoed De Waddenzee, zouden investeerders hun geld moeten steken in energieprojecten die op de lange termijn duurzaam zijn”.

Brief naar Economische Zaken

Van Gent wijst op het cumulatieve effect van industriële activiteiten nabij Schiermonnikoog en de Waddenzee. ‘Hoewel de Waddenzee is erkent als uniek natuurgebied vindt er nog steeds gas- en zoutwinning plaats, dreigen kabels Schiermonnikoog en de Waddenzee te doorboren en dreigt er dus nieuwe gaswinning bij Schiermonnikoog.’

De provincie Friesland deelt deze zorg. Gedeputeerde Staten en de gemeente Schiermonnikoog sturen hierover donderdag een brief aan de minister van Economische Zaken en Klimaat.

Afvinken

Na herhaaldelijk verzoek van ONE-Dyas stemde burgemeester Van Gent in met een gesprek met de CEO en andere vertegenwoordigers van het bedrijf.

Van Gent: ,,Ik voel me een vinkje dat afgetikt moest worden. ONE-Dyas moet in gesprek met stakeholders, maar ze luisteren niet naar de bezwaren en doen niet anders dan hun eigen belang nogmaals naar voren te brengen. Gas winnen is niet meer van deze tijd, heeft geen toekomst en moet zeker niet in kwetsbare natuurgebieden. Het zou beter zijn als de investeerders achter ONE-Dyas hun kapitaal inzetten voor duurzame ontwikkelingen die maatschappelijk wel relevant zijn”.

In strijd met eerdere beloften

‘Het productieplatform en de boorputten zijn gepland op en nabij kwetsbare natuur’, stelt Van Gent. ‘Dit is in strijd met eerdere beloftes van het ministerie van Economische Zaken. In 2014 schreef toenmalig minister Kamp in een reactie naar aanleiding van een geplande proefboring: indien er een specifieke reden is om het gas uit een klein veld niet te winnen, zoals bijvoorbeeld schade aan de natuur, dan zal gaswinning daar niet plaatsvinden.’

Wereld op zijn kop

‘Met het plaatsen van een productieplatform in onderwaternatuurgebied Borkumse Stenen en in de directe nabijheid van een succesvol uitbreidend project om platte oesters terug te brengen in dit deel van de Noordzee, breekt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat helaas die belofte. One-Dyas leek het nogal hinderlijk te vinden dat de oesterbank nou net op de gasbel lag. De wereld op zijn kop.’

‘Het laatste woord is hier nog niet over gesproken’, waarschuwt van Gent.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden