Bij gebrek aan een ambulance is reddingsmaatschappij KNRM op Texel zondag te hulp geroepen om een patiënt naar de traumahelikopter te vervoeren.

Een bewoner van verzorgingshuis Gollards in Den Burg moest met spoed naar het ziekenhuis worden vervoerd, terwijl allebei de ambulances op het eiland al actief waren voor andere meldingen.

De traumaheli werd opgeroepen, maar die kon niet landen bij Gollards en week uit naar een grasveld bij gezondheidscentrum De Zandkoog. Het kusthulpverleningsvoertuig van de KNRM was nodig om de brancard met de patiënt op te halen en naar de helikopter te brengen.

Vervoer naar ziekenhuis op vaste land neemt extra tijd in beslag

Het komt regelmatig voor dat er geen ambulance beschikbaar is op het eiland. Daarbij speelt mee dat het vervoer van patiënten met de veerboot naar het ziekenhuis op het vasteland extra tijd in beslag neemt. De veiligheidsregio Noord-Holland Noord zegde tijdelijk een derde ambulance toe, maar als gevolg van de coronacrisis ging dat vorig jaar niet door. Een woordvoerder van de veiligheidsregio kon geen antwoord geven op de vraag of en wanneer de extra ambulance naar het eiland komt.

Rapid responder in zomerseizoen

In het zomerseizoen kan Texel wel over een zogenoemde rapid responder beschikken. Een ambulanceverpleegkundige kan met dit hulpverleningsvoertuig met medische voorzieningen bij een melding snel gaan kijken of de inzet van een ambulance nodig is.

De rapid responder heeft echter geen brancard en is alleen overdag op het eiland.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden