Geluid kan niet ontsnappen: oefening met explosieve lading op Vlieland gaat maandag niet door

Nederlandse F16's. Air to Air beelden van twee F16 boven het luchtruim van Litouwen. Foto: Hille Hillinga

De oefening van F-16’s met het werpen van bommen met explosieve lading op de oefenlocatie Vliehors op Vlieland gaat maandag niet door. Door een koude lucht en een hogedrukgebied kan het geluid van de ontploffingen niet ontsnappen, waardoor het meer overlast geeft.

Dit verschijnsel wordt in de meteorologie ook wel een inversielaag genoemd. Een eigenschap van de inversielaag is dat geluid tegen deze laag reflecteert, waardoor lawaai op een grotere afstand hoorbaar is.

Dat zit zo: het geluid van de ontploffingen gaat normaal omhoog, maar door het hogedrukgebied blijft het hangen en verspreidt het lawaai zich opzij. Zo’n hogedrukgebied lost op rond de 10 graden Celsius, maar zo warm wordt het vandaag niet op Vlieland. De straaljagers zullen wel oefenbommen (met daarin zand) werpen. Ook gebruiken de piloten hun boordkanon bij de oefening.

Volgens de planning gaan de F-16’s nog oefenen tot en met vrijdagochtend 24 januari. Het is onbekend of er dan wel met bommen met explosieve lading geoefend wordt.

menu