Klepelzuiger stort zich op plastic korrels op strand Schiermonnikoog

De klepelzuiger van BDS-Harlingen. Foto: Natuurmonumenten

BDS-Harlingen stort zich deze week met een variant van een klepelzuiger op de plastic korrels (‘nurdles’) op het strand van Schiermonnikoog. Deze korrels zijn aangespoeld na de containerramp met de MSC Zoe.

De gemeente Schiermonnikoog en Natuurmonumenten drongen vorig jaar aan op maatregelen om de aangespoelde plastics te verwijderen.

De verzekeraar van MSC meldde daarop voor het broedseizoen (half april – half juli) een schoonmaakactie te starten.

Variant van een klepelzuiger

Bergingsbedrijf BDS-Harlingen, dat de stormen van de afgelopen weken afwachtte, gaat het werk nu uitvoeren. Het bedrijf heeft daarvoor een speciaal licht voertuig ontwikkeld dat ook op de natte delen van het eiland (voorbij paal 10) ingezet kan worden.

Het voertuig is een kleine variant van een klepelzuiger. Een zuigarm met mechanische klepel zuigt de plastic korrels uit de oude vloedmerken.

De kleine hoeveelheid organisch materiaal - zoals de strandvlo - die het apparaat hierbij mee zuigt, wordt nadien gescheiden.

Alleen op hotspots

De korrels hebben zich over het gehele strand verspreid. De speciale klepelzuiger gaat vooral op hotspots plastic korrels weghalen. Opruimen zal dus ook in de toekomst noodzakelijk blijven.

Tijdens NL Doet (zaterdag 14 maart) houden Natuurmonumenten en de gemeente een grote vrijwilligersactie om kleine en grote stukken afval van het strand te verwijderen.

menu