Oefening met afwerken bommen op Vlieland (opnieuw) afgelast vanwege mogelijke geluidbelasting

NAVO-oefenlocatie Vliehors Range op Vlieland. Foto: Ministerie van Defensie

Net als woensdag wordt donderdag niet geoefend met het afwerpen van bommen met explosieve lading, zogenoemde 500-ponders, op militair oefenterrein Vliehors op Vlieland. De oefening is vanwege ‘slecht weer’ afgelast.

Tijdens de oefening werpen jachtvliegtuigen bommen met explosieve lading af op Vliehors. Voor zo’n oefening richt het Bureau Geluidshinder van de Koninklijke Luchtmacht meetposten in op Texel. Vanuit hier worden de weersomstandigheden in de gaten gehouden en de daaruit voortvloeiende geluidsbelasting.

Overlast in directe omgeving van Texel en Vlieland

Als de oefening gisteren en vandaag was doorgegaan, had dit in de directe omgeving van Texel en Vlieland overlast veroorzaakt, zo meldt Vliegbasis Leeuwarden. Bij het inschatten of een oefening door kan gaan betekent ‘slecht weer’ voor een oefening met bommen dus iets wezenlijk anders dan wat we daar normaal gesproken onder verstaan: een regenbui, harde wind.

„Het ligt dus niet aan de vliegers of de bommen, die vinden hun doel wel”, aldus Vliegbasis Leeuwarden.

Combinatie van windrichting en temperatuurinversie

Deze geluidbelasting is sterk afhankelijk van het weer: dan gaat het om de combinatie van windrichting en temperatuurinversie. Bij de windrichting van noord tot oost dreigt de schokgolf van een bom naar Texel te waaien, donderdag kwam de wind bijvoorbeeld uit het oosten.

Dan is er ook nog de temperatuurinversie, dan is de lucht hogerop warmer dan de lucht eronder. „Die werkt als een deksel op de atmosfeer”, stelt Vliegbasis Leeuwarden op Twitter. „De schokgolf van de bom wordt dan opgesloten en versterkt. We weten dan niet in welke richting de schokgolf gaat.”

Van 2 tot en met 4 februari stond dezelfde oefening al gepland, dan wordt opnieuw bekeken of er bommen afgeworpen kunnen worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden
Waddengebied
menu