Bij Ameland verscheen deze week een opvallende gast voor de kust. De Seafox 4 hielp het productieplatform Ameland Westgat 1 van het gas af.

Het schemerde maandagochtend nog toen de Seafox 4 in het zeegat tussen Ameland en Schiermonnikoog arriveerde. Terwijl het ochtendgloren de laatste duisternis verdreef, brachten sleepboten het gevaarte in positie. De Seafox 4 is een zespotig werkplatform, dat voor allerlei klussen op de Noordzee wordt ingezet.

De pijlers kunnen tot 46 meter diepte op de zeebodem worden geplant, maar zo diep hoefden ze maandag niet te reiken. Vlak voor de kust van Ameland wachtte een gasproductieplatform van de NAM op monteurs en technici. De Ameland-Westgat (AWG), een van de drie platforms op en rondom het eiland, moet namelijk aangesloten worden op het elektriciteitsnet.

De Noordzee is er ongeveer zes meter diep. De Seafox 4 werd pal naast het AWG-platform geplant, zodat er met de werkkraan allerlei zware apparaten konden worden verwijderd. Zoals de gasturbine. Daarmee produceerde het platform tot dusver zijn eigen elektriciteit en daar is nogal wat van nodig. ,,Ik denk dat het AWG-platform misschien wel net zoveel stroom verbruikt als heel Ameland bij elkaar’’, zegt Sape Jan Terpstra van de NAM.

75 miljoen gulden

Het productieplatform pompte begin 1986 zijn eerste gas naar de vaste wal. De aanleg kostte 75 miljoen gulden (34 miljoen euro), destijds een kapitaal bedrag. Ook in de jaren tachtig gold het milieu als heet hangijzer. ‘Nam werkt op Oost-Ameland aan wereldprimeur’ kopte deze krant in 1985. De gasleiding werd met een enorme boog om het natuurgebied De Hon heen aangelegd.

Nu wacht een soortgelijk hoogstandje, maar dan met elektriciteitskabels. Het AWG-platform krijgt namelijk een verbinding met het hoogspanningsnet op de wal. Waarom? De gasturbine op het platform stootte te veel stikstofdioxide uit. ,,En Ameland wil zelfvoorzienend worden’’, legt Terpstra uit. ,,Die kunnen zo’n stroomkabel ook goed gebruiken.’’

Het platform bij het Westgat staat vaak in de belangstelling. ,,Op de Noordzee hebben we tientallen van dit soort productieplatforms, maar dit is de enige zo vlak voor de kust’’, zegt Terpstra. ,,Je kunt het met het blote oog echt van hele grote afstanden al zien.’’ Toen de NAM-woordvoerder afgelopen maandagavond op zijn fiets stapte, peddelde hij bijna automatisch richting zeedijk.

Geen bescheiden bouwwerk

,,Al bij Niawier zag ik die Seafox boven de dijk uitsteken’’, vertelt de Dokkumer. ,,Dat is dus op een afstand van 15 kilometer.’’ Eenmaal aangekomen op ’t Skoar bij Ternaard, trof hij nog allemaal andere kijkers aan. Terpstra greep zijn fototoestel en klikte. Nou is de Seafox 4, gebouwd in 1975 en opgeknapt in 2015, ook niet een bescheiden bouwwerk.

Als je de portfolio mag geloven, dan kan het werkplatform met gemak een bescheiden plattelandsdorp huisvesten. En dan is er ook nog plek voor diverse faciliteiten voor ontspanning en sport. De 158 bedden aan boord zullen deze week niet allemaal beslapen zijn, want de klus van maandag duurde kort.

Na twee dagen was de Seafox 4 al weer onderweg naar een nieuwe bestemming. Na de zomer komt het werkplatform weer even terug, belooft Terpstra. In die periode zal ook een indrukwekkende kabellegger van Boskalis opdoemen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden